Kínzó diétája miatt Sisi derékbősége csupán ötven centiméter volt

Sisi
Erzsébet császárné rokonszenvezett a magyarsággal
Vágólapra másolva!
Földig érő, gesztenyebarna haja és karcsú alakja Sisi védjegyévé vált. Ausztria császárnéja, valamint Magyarország és Csehország királynéja rendkívüli jelenségeként a 19. század és az utókor köztudatába. Csipkekabátkája a Bécsi Dorotheum következő, a császári ház emlékeit értékesítő aukciójának egyik legfontosabb tárgya.
Vágólapra másolva!

Különösen karcsú alakja sok lemondással járt

Elárverezik Erzsébet királyné csipkekabátkáját. Az utókor vitathatatlanul elismeri Ausztria császárnéja, valamint Magyarország és Csehország királynéja szépségét; gyakran a 19. századi Európa legszebb nőjeként tartják számon. A május 20-i árverésen legalább 8000 eurót (2,8 millió forintot) érhet következő tulajdonosának a ruhadarab, írja az MTI..

Aki azonban viselni is akarja, annak különösen karcsú alakkal kell rendelkeznie, hiszen az osztrák-magyar császárné és magyar királyné derékbősége csupánötven centiméter volt.

Sisi a magyarok máig legnépszerűbb királynéja Forrás: Wikimedia Commons

Eladásra kínálják Sisi bőr szivartárcáját is, ennek kikiáltási ára 700 euró (250 ezer forint). 800 euróra (285 ezer forintra) becsülik az árát egy folyóírásos és latin betűs írásgyakorlatnak, melyet Ferenc József osztrák császár és magyar király készített még 1839-ben, kilencéves korában.

A Dorotheum aukcióján több mint 200, az osztrák és más európai uralkodócsaládokhoz köthető tárgyat árverez el.

Egész életében fanatikusan próbálta megőrizni karcsúságát

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, becenevén Sisi, 1837. december 24-én született Münchenben, és tizenhat éves korában már Ferenc József császár hitveseként az Ausztria császárnéja címet viselte.

Ferenc József és Sisi eljegyzési portréja Forrás: Wikimedia Commons

Sisi rengeteg időt töltött szépségének megőrzésével: földig érő hajkoronáját egy császári fodrász kezelte rendszeresen, kulcsfontosságú szerepet játszott életében a bőrápolás, valamint a fegyelmezett étkezés és a torna.

Nem túlzás azt állítani, hogy Erzsébet egész életében fanatikusan viselkedett, ha szépségének és karcsú alakjának megőrzéséről volt szó.

Gyakran érkezett egészségtelenül és elégtelenül.

Erzsébet császárné karcsú alakját sokan irigyelték Forrás: Wikimedia Commons

– írja Ludwig Merkle Sisi életrajzában. – A gyenge kalóriabevitelt Sisi gyakori és szigorú edzéssel párosította.

Merkle írása arról is beszámol, hogy amint megjelentek az arcán és testén az öregedés első jelei (amelyek egy részét a diétája, valamint fájó ízületei okozták), elhatározta, hogy még erőteljesebb munkával tartja meg a széles körben dicsőített szépségét.