Felbocsátották a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink távközlési műholdjainak újabb flottáját a világűrbe szállító Falcon 9 hordozórakétáját az amerikai légierő Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontjának kilövőállásából szombaton. A Starling program célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy globális internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

A Starlink program még 2019 májusában vette kezdetét, amelynek keretében a SpaceX vállalat internetes kiszolgáló hálózat számára állít pályára műholdakat. Minden alkalommal 60-60 műholdat bocsátanak fel a Falcon-9 hordozórakéta segítségével. 

A SpaceX a Google Cloud segítségével tervezi kiépíteni a Starlink internetes műholdas hálózatát. Az ezzel kapcsolatos együttűműködést két technológiai óriás csütörtökön (május 13-án) jelentette be: ezáltal adatokat, felhőszolgáltatásokat és alkalmazásokat nyújtanak a Starlink vállalati ügyfelek számára a világ minden táján, 2021-től kezdődően. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra a Space.com online portál szerint.

A Starlink program során eddig 1500 eszközt bocsátottak fel a világűrbe, és most tervben van a SpaceX földi állomások építése a Google adatközpontjaival megegyező helyeken, valamint a Starlink műholdak összekapcsolása a meglévő Google Cloud infrastruktúrával. A SpaceX a tervek szerint az első Starlink terminált a Google New Albany, Ohio adatközpontjába telepíti.

A Starlink nagysebességű, alacsony késésű szélessávjának a Google infrastruktúrájával és képességeivel való kombinálása biztosítja a globális szervezetek számára azt a biztonságos és gyors kapcsolatot, amelyre a modern szervezetek számítanak –  közölte Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója.

Az együttműködés során több új felhőszolgáltatást - például mesterséges intelligenciát és gépi tanulást - hoznak létre, ezek csökkenthetik a sávszélesség igényét. 

Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink távközlési műholdjainak újabb flottáját a világűrbe szállító Falcon 9 hordozórakétáját az amerikai légierő Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontjának kilövőállásából 2021. május 15-énForrás: MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey

2021. május 15-én felbocsátották a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink távközlési műholdjainak újabb flottáját a világűrbe szállító Falcon 9 hordozórakétáját az amerikai légierő Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontjának kilövőállásából.A program célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy globális internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.