Mintegy 350 szajga (tatárantilop) pusztult el Kazahsztánban valószínűlg villámcsapás miatt - közölték a közép-ázsiai ország illetékesei. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a szajgát a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.

Az elpusztult állatok tetemeit az ország nyugati részén találták meg az ellési szezon kellős közepén.
A kazah környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint valószínűleg villámcsapások okozták halálukat, mivel azok nyomait megtalálták a tetemeken.
A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) vörös listája a szajgát a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja.A Közép-Ázsiában őshonos állat egyedeinek nagy többsége Kazahsztánban él, kisebb populációk találhatók Oroszországban és Mongóliában.

A szajga tülke a hagyományos kínai gyógyászat alapanyaga, ezért amúgy is veszélyeztetett fajnak számítForrás: Wikimedia Commons/Andrey Giljov -

2015-ben mintegy 200 ezer szajga - az akkori teljes populáció több mint fele - elpusztult egy baktériumfertőzés miatt.

Egy 2019-ben levegőből végzett állatszámlálás nyomán Kazahsztánban több mint 330 ezer egyedre becsülte a populáció nagyságát. A szajgákra állandó veszélyt jelent az orvvadászat, mivel szarvukért nagy a kereslet a kínai hagyományos gyógyászatban.

(MTI)