Tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata) egy példányára bukkantak a Kiskunságban a felső-kiskunsági Zab-széken. A faj alföldi megjelenései meglehetősen szokatlanok.

Ez a kistermetű, mészkedvelő orchideafaj a sziklagyepeket, karsztbokorerdőket, füves lejtőket kedveli, kiskunsági felbukkanásai ezért kifejezetten említésre méltóak. A mindössze 10-30 cm magas növény virágzata tömött félgömb alakú füzér, ami idővel megnyúlik. Április-májusban virágzik, így természetesen ebben az időszakban lehet a legjobban észrevenni. 

Tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata). Fotó: Czitor BeaForrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/a-kiskunsagban-ritka-kosbort-talaltunk-261

A Kiskunságból nem sok észlelési adata van. 2020-ban a Nyárlőrinci-erdőben bukkantak egy példányra, 2017-ben Soltvadkert és Bócsa környékén találtak 15 tövet, valamint Miklapuszta déli részén egyet, 2015-ben pedig a kecskeméti Csalánosi-erdőben fedeztek fel egy tövet. Ezeket megelőzően csak 1995-ből volt adatuk a Kiskunságból, Miklapuszta északi részéről.

 

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park)