Felszívódó implantátumokkal műtenek boka- és alkartöréseket, illetve ízületi sérüléseket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján, tájékoztatta az egyetem sajtóosztálya szerkesztőségünket kedden. Az Országos Baleseti Intézettel több éve közösen alkalmazott módszerrel vezető szerepet töltenek be Európában. Bár a műtéti technika nehezebb, a felszívódó implantátumoknak számos előnyük van, a legnagyobb az, hogy kevesebb műtéti beavatkozással, tehát kevesebb altatással jár a sérült gyermek számára.

A felszívódó implantátumok alkalmazása a töréskezelésben jelenleg még nem az elsődlegesen választandó eljárás, azonban felhasználásuk gyakorisága felfelé ívelő tendenciát mutat, rohamosan fejlődik, írja a hozzánk eljuttatott anyagban a PTE. Napjainkban egyre többször alkalmazzák gyermekek különböző traumatológiai műtétjei – így elsősorban csonttörés – során. Előnyös tulajdonsága a módszernek az, hogy ezek az implantátumok úgynevezett „biológiailag kompatibilis" anyagokból készülnek, így alkalmazásuk biztonságos, nem kell számítani a fém eszközöknél időnként tapasztalható allergiás reakciókra.

A felszívódó implantátumokat napjainkban egyre többször alkalmazzák gyermekek különböző traumatológiai műtétjei – így elsősorban csonttörésForrás: PTE

Az egyetem közlése szerint a legfontosabb előnye, hogy nincs szükség egy újabb műtéti beavatkozásra ahhoz, hogy az implantátumokat eltávolítsák a szakemberek.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikán 2018. december 1. és 2021. április 1. között 28 gyermeknél összesen 49 felszívódó implantátum behelyezése történt boka, alkar, térd és könyöktáji törések miatt.  A klinikai eredmények és a betegek nyomonkövetése alapján elmondható, hogy a felszívódó implantátumok hasonlóan stabil rögzítést tettek lehetővé, mint a standardnak számító fém-implantátumokkal történő rögzítés – mondta Józsa Gergő, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, a Magyar Gyermektraumatológiai Szekció elnöke a tapasztalatok kapcsán. – Ugyanakkor előnye ezekkel az eljárásokkal szemben, hogy nincs szükség az eltávolításukra, tehát csökken a műtéti szövődmények kockázata, nem kell még egy alkalommal altatni a sérültet, továbbá a kevesebb műtét elviselhetőbb a gyermek és a szülő számára egyaránt.

Hozzátette: pozitívum az is, hogy a felszívódó implantátumok a csont velőüregébe süllyeszthetőek, így nem okoznak lágyrész-irritációt.

Emellett az egészségügyi rendszert sem terheli a második műtét, tehát a fémkivétel, és az azzal járó kórházi ápolás költségei.

A módszer egyetlen hátránya, hogy a felszívódó implantátumok költségesebbek a fémnél – folytatta Józsa Gergő.

Ezért a szakemberek alapítványi és egyéb támogatásokból szerezték meg rá a forrást, miközben a PTE Klinikai Központ és a Gyermekgyógyászati Klinika vezetése egyaránt értékelte az eljárás pozitívumait, és segítette a folyamat anyagi hátterének biztosítását.