Természetes erózió miatt összeomlott a Galápagos-szigetek híres sziklaképződménye, a Darwin-boltív - jelentette be hétfőn az ecuadori környezetvédelmi minisztérium.

A minisztérium által közzétett fotókon látható, hogy a lenyűgöző természetes kőhídból mindössze a két tartóoszlop maradt meg. A sziklaomlásban nem sérült meg senki.

A Darwin-sziget központjától egy kilométerre található tengerparti sziklaképződmény környékét búvárok a világ legjobb merülőhelyének tartják, ahol ritka, különleges tengeri élőlényeket lehet látni, köztük cetcápákat, tengeri teknősöket, delfineket, sokféle egzotikus halat. A boltív mágnesként vonzza a turistákat is, de a szárazföld felől nem volt látogatható a szigorú természetvédelmi szabályok miatt.

A Darwin híd még az összeomlás előttForrás: Image Source via AFP/Rodrigo Friscione

A sziklaboltívet Charles Darwinról, a híres angol biológusról nevezték el, aki a 19. században a csendes-óceáni szigetcsoporton tanulmányozta a pintyek életét. A tudóst e megfigyelései is segítették evolúciós elmélete megalkotásában

Az Ecuadortól 1000 kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Galápagos négy nagyobb szigetét 30 ezer ember lakja.