A széncinegéről közismert, hogy a madárcsoport talán legváltozatosabb fészekhelyválasztású faja. Ennek újabb tanúbizonyságát adja az a pár, amelyik ültetett facsemete tövéhez beásott öntöző alagcsőben, mélyen a talaj szintje alatt neveli a fiókáit.

Legnagyobb termetű cinegénk éppen táplálkozási és fészkelési alkalmazkodóképessége miatt lehetett Magyarország és a településeink egyik leggyakoribb madárfaja, melynek országos állományát a megismételt felmérések alapján 1,1-1,2 millió párra becsli az MME Monitoring Központja.
A hazai is és a nemzetközi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy az eredetileg harkályodúkban fészkelő, klasszikus erdőlakó és odúköltő széncinegék szinte bármilyen csőszerű tárgyba hajlamosak beköltözni, ami rendkívül nagy előny az ember által biztosított civilizációs környezetben.
De találták már fészküket kerítések és korlátok üreges részeiben, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is. 

Alagcsőbe épült fészkét elhagyó széncinege (Fotó: Orbán Zoltán)Forrás: https://www.mme.hu/alagcsoben-melyen-a-talajszint-alatt-feszkelo-szencinege-20200514

Az itt sétálók, kutyát sétáltatók fejében valószínűleg meg sem fordul, hogy éppen
egy madár fészke mellet haladnak el. Az etetni érkező széncinegék pedig nemcsak nem feltűnőek, ... ... de elképesztően gyorsan, gyakorlatilag egy pislogásnyi időn belül (... besuttyannak a csőbe. A belvízelvezetésre és ilyen locsolásra használt, az oldalán perforált alagcső (másik nevén dréncső) a talaj szintje alatt kb. 40 cm-re oldalirányban elhajlik, így a fészek és a fiókák nem láthatóak. A madarak kifelé is rendkívül gyorsak, ezért csak a sorozatfelvétellel készült képen látható igazán, amikor a fiókáktól átvet, erős hártyába "csomagolt" ürülékkel repülnek ki, amit távolabb dobnak el.

Azt, hogy mennyire gyorsak is az etetni ki-be járó madarak, igazán csak a filmfelvétel tudja visszaadni. Az alábbi videókon alagcsőben, vázában és postaládában fészkelő széncinegék láthtók. (Videók: Orbán Zoltán)

 

(Forrás: Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület)