Május elején két alkalommal is megfigyeltek kacagócsért a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tónál. Ez a tengerparti madár rendkívül ritkán látogat el a kontinens belsejébe.

Azt, hogy ugyanaz a példány került-e kétszer is szem elé, vagy két külön egyedről van szó, nem lehet tudni. A megfigyelések között mindössze három nap különbség volt. Első alkalommal a Lófogó-ér melletti kilátó közelében, egy vízállásos területen pihengetett és vadászott. Másodszor az alkonyati órákban sikerült megfigyelni, amikor sirályok társaságában behúzott éjszakázni a Fehér-tóra. 

Kacagócsér (Gelochelidon nilotica) Fotó: Ezer ÁdámForrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/tengerparti-vendeg-kacagocser-bukkant-fel-a-kardoskuti-feher-tonal-232

A kacagócsérek a tengerpartokon költenek. Magyarországon évente mindössze 8-10 megfigyelést regisztrálnak a szakemberek. Idén azonban úgy tűnik, kisebb beáramlás következett be, ugyanis az elmúlt egy hónap során már legalább 6-7 alkalommal felbukkantak e ritka vendégek. Érdekesség, hogy az 1950-es évek elejéig bár kis számban, de hazánkban is költöttek kacagócsérek.

Hazánkban rendszeres, de kisszámú kóborló, leginkább a késő tavaszi és a nyári időszakban találkozhatunk vele,

két alkalommal azonban már költését is leírták. Főként repülő rovarokkal táplálkozik, de békákat, kisebb rágcsálókat is elfogyaszt. Vonuló, a telet Afrikában tölti.

A kacagócsér (Nelochelidon nilotica) édes, sós és brakkvizes mocsarakban, tavakban és tengerparton egyaránt fészkel, ahol telepeket alkot. A szárazföld belsejében, így nálunk is leginkább a szikes tavakat keresi fel.Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-gelnil

Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen előforduló, kozmopolita faj, melynek hat alfaját különítik el. Európában főként a Mediterráneumban költ, de kisebb költőállománya előfordul Dánia és Észak-Németország területein is. Édes, sós és brakkvizes mocsarakban, tavakban és tengerparton egyaránt fészkel, ahol telepeket alkot. A szárazföld belsejében, így nálunk is leginkább a szikes tavakat keresi fel.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület))