A kutyák szaglása érzékenyebb sok COVID-gyorstesztnél

kutya
Koronavíruskereső kutya kiképzése
Vágólapra másolva!
A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést sok Covid-gyorstesztnél (LFT) - derült ki egy francia kutatásból.
Vágólapra másolva!

Hihetetlen pontossággal azonosítják a fertőzést

A francia állatorvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által márciusban és áprilisban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben.

A kutyák azt is képesek voltak 91 százalékos pontossággal észlelni, ha nem volt vírusfertőzött az egyén.

Koronavíruskereső kutya kiképzése Forrás: BELGA via AFP/Dirk Waem

A kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki. "Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez" - mondta Jean-Marc Tréluyer professzor az AFP francia hírügynökségnek.

A kutyák mégsem válthatják ki a tesztelést

A kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok vagy koncerthelyszínek - magyarázta.

A francia kutatók kilenc kutyát vontak bea vizsgálataikba,

és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát - a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon -, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

A kutyák rendkívül érzékeny szaglóképességüknek köszönhetően akár 97 százalékos pontossággal is képesek kiszagolni a koronavírus-fertőzést Forrás: BELGA via AFP/Dirk Waem

A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel. A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Más országokban – köztük Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában - is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyáknak ezt a képességét.

(Forrás: MTI/AFP)