A herceg az új felesége képét festette rá korábbi hitvese arcképére

Virgin and Child with donor, The Hours of Isabella Stuart 15th Century Baby Jesus baptism baptism of Christ baptist baptizing biblical book of hours border Cambridge Hours Christ Christ child Christianity coat of arms crest crown crowned decorative initia
A könyv emlegetett részlete
Vágólapra másolva!
Egy kép rejtőzött a díszesen illusztrált 15. századi imakönyvben. A tudósok kiderítették róla, hogy Bretagne herceg egykori, halott felesége képére festette a későbbi hitvese arcmását. A középkori „feleségcsere" története kissé tragikus fordulatot vett.
Vágólapra másolva!

Ezt a bizonyos, keresztény áhítatú „Órák könyvét" még 1431-ben rendelte meg Aragóniai Jolán címzetes nápolyi királyné Franciaországban. Ő volt VII. Károly francia király anyósa és a francia udvar befolyásos és meghatározó tagja, aki Jeanne d'Arcot felkarolta. A könyvet később az egyik lányának, Anjou Jolánnak adta, amikor a lány 1430-ben feleségül ment I. Ferenc bretagne-i herceghez.

A hercegi párnak született egy fia, aki azonban még gyermekként meghalt, maga Jolán pedig tíz év múlva, igen fiatalon, 1440-ben hunyt el.

Az „Órák könyvének" legújabb vizsgálata azonban egy rejtélyes ügyet tárt fel: az angliai Cambridge-i Fitzwilliam Múzeumban található kötet egyik oldalának sötétebbnek látszó területén a tudósok egyfajta infravörös (NIR) képalkotást használtak, hogy rekonstruálják a sötét foltot.

A könyv emlegetett részlete Forrás: The Fitzwilliam Museum, Image Library/Photograph copyright (C) The Fitzwilliam Museum, Cambridge. (Photograph copyright (C) The Fitzwilliam Museum, Cambridge. (Photographer) - [None]/Katie Young

A kutatók feltárták, hogy a könyv egykor tartalmazott egy olyan képet, amelyen Anjou Jolán imádkozva térdel Szűz Mária előtt.

Ezt a képet azonban átfestették és lecserélték egy másikra, amelyen a herceg második felesége, a skót Izabella Stewart látható, aki szintén Szűz Mária előtt mellett.

– mondta Suzanne Reynolds, a Cambridge-i Egyetem Fitzwilliam Múzeumának kéziratok és nyomtatott könyveinek kurátora a LiveScience online tudományos portának. – Lehetséges, hogy ebben Izabella is közreműködött; például Szent Katalin is így kerülhetett a képre, aki korábban nem kapott itt helyet, ami azt jelzi, hogy a hercegné különleges odaadást tanúsított a szent iránt.

Ezen a részleten jól látszik a korábbi kép is Forrás: Fitzwilliam Museum

Az ehhez hasonló „Órák könyvei" népszerűek voltak a középkorban. A szakemberek viszont igen keveset tudnak a herceg és Jolán kapcsolatáról, ezért nehezebben tudták a korabeli történéseket rekonstruálni. Arra viszont rámutattak, hogy

a könyv „másodlagos" jellege ellenére mégis látványos ajándéknak számított, amely a középkor egyik leggazdagabban díszített, ilyen típusú kötete.

A tudósok szerint az átalakítások célja a könyv személyre szabása és személyre szabása volt Izabella számára, valamint Skócia fontos királyi családjának elismerése, amelynek része volt, a hercegné címerét is hozzáadták az eredeti kötethez.