E hónap újonnan felfedezett organizmusa egy Brazília Mantiqueira-hegységben élő sütőtök varangy. Ivan Nunes a Sao Paolo Egyetem kutatója és kollégái írták le a fajt, neve: Brachycephalus rotenbergae. Mint a sütőtök varangyok, ők is mérgezőek.

Ivan Nunes a Sao Paolo Egyetem kutatója és kollégái írták le a fajt, neve: Brachycephalus rotenbergae.
Nunes és kollégái gyanították egy helyi varangyfajról (Brachycephalus ephippium), hogy több, mint amilyennek tűnik. A sütőtök varangyokhoz képest szokatlanul elterjedtek, a fajt megtalálták Brazília délkeleti partvonalán végig. A csapat gyanította, hogy a széles körben elterjedt békák valójában sok faj kisebb hatótávolsággal. Nunes és csapata varangyokat gyűjtött a Sao Paolohoz közeli Project Denis természetvédelmi területről. Megmérték és összehasonlították 276 béka fizikai jellemzőit és 76 helyszíni vizsgálatot végezek 2018. október és 2019 szeptember között, hogy tanulmányozzák a varangy viselkedését és az élőhely használatot. Belevettek 200 km-rel arrébb gyűjtött múzeumi fajokat is. 

Egy kis sütőtök varangy mászik egy ragyogó narancsszínű gomba mellett, egy gyakori jellemzője élőhelyének.Forrás: https://www.newscientist.com/article/2276186-new-species-of-pumpkin-toadlet-poisonous-frog-found-in-brazil/

Analizálták 71 varangy DNS mintáját és feljegyezték számos hím nászhangját, hogy megnézzék hasonlítanak-e közeli rokonaikhoz. A legtöbb sütőtök varangy meglehetősen csendes és kivételesen kicsik, a világ legkisebbjei közt vannak, csak épp hogy meghaladják az 1 cm hosszúságot. Gyakran ragyogó mandarin bőre van, ami erős neurotoxint szekretál.

De ez a most felfedezett béka eltér szomszédaitól. A Mantiqueira-hegység olyan diverz békákban, amit sehol másutt nem találtak. A most felfedezett faj kisebb, mint a halvány fekete foltos Brachycephalus ephippium és DNS-e 30%-kal eltér. Ezen eltérések indokolják, hogy új fajként osztályozzák őket.


Mint más közeli rokon fajoknak, neki is csontos lemeze van a koponyáján és a hátán, ami UV fény alatt fluoreszkál és ragyog. Nem ismert, mire való, de lehet, a kommunikációban van szerepe. És mint a sütőtök varangyok, ők is mérgezők.

 

Brachycephalus ephippium, egy sütőtök varangyfaj.Forrás: https://www.researchgate.net/figure/Brachycephalus-ephippium-a-species-in-which-black-eyes-and-a-yellowish-orange-colour_fig17_319873165

Nunes azt mondja, relatíve védelmet élveznek a természetvédelmi területen, de az élőhely vesztés potenciális fenyegetés. Oda kell figyelni az urbanizációra és monitorozni kell a varangyokat, hogy többet megtudjunk a szaporodásukról és táplálkozásukról.

(Forrás: New Scientist)