Tudja-e, hogy mely tényezők határozzák meg az ember magasságát?

magasság
A genetika nagy szerepet játszik abban, hogy milyen magasra növünk
Vágólapra másolva!
Különböző magasságú emberek élnek a világon, ezért jogosan merül fel a kérdés: vajon miért lehet az, hogy egyes felnőttek alacsonyak, míg mások néha olyan magasak, mint a profi kosárlabdázók? A választ kereső kutatók azt találták, hogy a választ nagyrészt a génekben találhatjuk meg.
Vágólapra másolva!

Néhány ország néhány év alatt feljebb kerül a listán

Azoknak az embereknek, akiknek a szülei is magasak, valószínűleg fizetniük kell majd az extra lábtérért akkor, amikor repülőre ülnek. De van még egy fontos szempont. Tanulmányok kimutatták azt is, hogy

a gyerekkori alultápláltság és a súlyos betegségek is megakadályozhatják, hogy valaki elérje a magasságában rejlő „genetikai potenciált".

Mindezek akár egy egész országban mért átlagos magasság változását is befolyásolhatják.

Sok tényező befolyásolhatja a magasságunkat Forrás: Pinterest

Az eLife folyóirat egy korábbi tanulmányában a londoni Imperial College kutatóinak elemzései kimutatták, hogy a világ legmagasabb férfijai Hollandiából származnak, a világ legmagasabb női pedig Lettországból.

Ám ez a „bajnoki táblázat" sem mindig volt ilyen egyértelmű a Kockázati Tényező Együttműködése (NCD-RisC) szervezet szerint.

Az 1985-ös rangsorban Dél-Korea még a 133. volt, de 2019-re a 60. helyre ugrott.

A tudósok szerint ezt a lendületet az ország elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődéséből eredő, egyre javuló étrend okozhatja.

– mondta Stephen Hsu, a Michigan Állami Egyetem számítástechnikai, matematikai, természettudományi mérnök-professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – A kutatás az ember magasságának előrejelzését vizsgálta: a fehérje és a kalcium, valamint a teljes kalóriabevitel is számottevően nőtt ez idő alatt.

A rossz táplálkozás is befolyásolhatja

Eközben más országok bekerültek az NCD-RisC listájára. Például 1985-ben az Egyesült Államok volt a világ 38. legmagasabb országa volt, ám 2019-ben azonban az 58. helyre esett vissza. Ez a szakemberek szerint azért történhetett, mert időközben rengetegen érkeztek ide olyan országokból, ahol a lakosság átlagosan alacsonyabb. Hozzáfűzték, hogy valószínűleg ez az egyik fő tényező, de nem az egyetlen.

A genetika nagy szerepet játszik abban, hogy milyen magasra növünk Forrás: Pinterest

– mutatott rá Hsu. – De az is lehet, hogy más országok kiszorítják az Egyesült Államokat: tehát nem feltétlenül az amerikaiak átlagmagassága lesz alacsonyabbak, hanem egyszerűen nem nőnek olyan gyorsan, mint más nemzetek tagjai.

A rossz táplálkozás azonban nem az egyetlen környezeti tényező, amely befolyásolhatja az ember termetét.

A súlyos betegségek szintén negatív nyomást gyakorolhatnak a növekedésre,

különösen, ha gyermekkorban fordulnak elő. Ilyenek a cöliákia, néhány csontbetegség (mint például az angolkór és a fiatalkori csontritkulás), valamint a vérszegénység.

Gének alapján pontosan meg tudták jósolni

Bár az egészségtelen táplálkozás és a gyermekkori súlyos betegségek alacsonyabb termethez vezethetnek, a kutatások szerint a „genetikai kódolásnak" sokkal nagyobb hatása van. A Genetics tudományos folyóiratban korábban megjelent tanulmányában Hsu bemutatta a gének jelentőségét a magasság meghatározásában. Kollégáival együtt gépi tanulással és számítógépes algoritmusokkal elemezte az Egyesült Királyságban élő emberek közel félmillió genomját.

A csapat a gének alapján pontosan meg tudta jósolni egy adott ember magasságát és csontsűrűségét.

Sőt, az alacsony termetet össze lehet kapcsolni bizonyos genetikai mutációkkal és a hormonális egyensúlyhiányokkal; ide tartoznak azok az emberek is, akik alig vagy nem is érik el a 147 centiméteres magasságot. Ezen gének némelyike genetikailag domináns, vagyis van aki csak egy szülőtől örököli a géneket, míg mások genetikailag recesszíven öröklődnek, vagyis lappangó tulajdonságok.

A világ legmagasabb és legalacsonyabb embere Forrás: Pinterest

A spektrum ellentétes végén az emberek akár "óriásokká" is válhatnak.

Robert Wadlow a Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha élt legmagasabb ember, aki 272 centiméter magas volt, és akinek a szervezete például túltermelhette a növekedési hormonokat.

Hsu szerint tehát nagyon úgy tűnik, hogy a genetika nagyban meghatározza a felnőttek magasságát.