Az aranyhalak narancssárga árnyalataikról és szörnyű emlékezőképességükről is ismertek. Egy mondás szerint ezek a lények csupán három másodperces a memóriájuk. A legfrissebb kutatások alapján ez azonban csak egy mítosz, amely a tudományos háttér hiánya ellenére széles körben elterjedt, és évtizedekig vitathatatlan maradt a közvéleményben.

A közvélemény nagyjából ugyanazt tartja, bármerre megyünk a világon. Egyes helyeken két másodpercről beszélnek, míg mások meggyőződéssel állítják, hogy az aranyhalak mindössze tíz másodpercig emlékeznek bármire.

A valóságban azonban az aranyhalaknak (Carassius auratus) sokkal jobb a memóriájuk: akár hetekkel, hónapokkal, sőt évekkel korábbi történésekre is emlékezhetnek. És ezt tudomány már több mint 60 éve alátámasztotta.

Még mindig sok a kérdés az aranyhalak körülForrás: Flickr / cheyanne clay

Az 1950-es és 1960-as évek óta tudunk az aranyhalak meglehetősen jó emlékezőképességéről – mondta Culum Brown, az ausztráliai Macquarie Egyetem halmegismerési szakértője a LiveScience online tudományos lapnak. – Annak ellenére, hogy mindenki valamiért máshogy gondolja, ezek a lények valójában nagyon intelligensek.

Brown több mint 25 éven át tanulmányozta a halak, köztük az aranyhalak intelligenciáját. Úgy gondolja, hogy a tévhit általában a halak intelligenciájával kapcsolatos tudatlanság és a bűntudat kombinációjából származhat, mert az állattartók gyakran kicsi, unalmas tartályokban tartják őket.

Ez az aranyhal jóval nagyobb, mint az aquáriumi társaiForrás: Courtesy of Buffalo Niagara Waterkeeper

A valóságban az aranyhalaknak olyan lenyűgöző memóriájuk van, hogy gyakran használják egyfajta mintaként a memória tanulmányozásához és a halakról való tanulás során – magyarázta Brown. – Rengeteg tanulmány tanúskodik arról, hogy a halaknak emlékeik vannak, és ezeknek a publikációknak a közzétételi aránya exponenciálisan növekszik.

Hozzátette: például ha az aranyhalakat a tartályuknak csak az egyik oldalán táplálják, akkor gyorsan megtanulják és emlékezni fognak arra, hogy az etetési időkben a tartálynak azon az oldalán maradjanak. Ez ráadásul független attól, hogy valóban táplálkoznak-e.
Hasonlóképpen, ha egy piros lapát látványa étellel jár és a kék nem, akkor az aranyhalak gyorsan megtanulják a két színt megkülönböztetni, és a kísérlet befejezése után is ezt a színt preferálják. Az ilyen típusú kísérleteket a szakemberek más jelzésekkel is megismételték, például buborékokkal és akár zenével is.

Az aranyhal emellett jó problémamegoldó, és meg tudja tanulni, hogy tud kimenekülni a hálóból vagy eligazodni az útvesztőkben. Egyéb bizonyítékok arra utalnak, hogy az aranyhalak képesek felismerni és emlékezni más személyekre, még hosszú idő után is.