Az elvándorlás inspirálta egy különleges lepárló létrejöttét Skóciában

Harris-sziget a Külső-Hebridákon
Vágólapra másolva!
A gin és az egzotikus tájak kedvelői számára különleges élményt tartogat a hét. Csütörtökön részt vehetnek az extravagáns Harris lepárló online lepárlótúráján a YouTube-on.
Vágólapra másolva!

Harris a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének déli része. A sziget északi részét Lewisnak hívják. Bár a két név egyazon sziget két részét jelöli, mégis „Lewis-sziget" és „Harris-sziget" néven hivatkoznak a területekre.

A sík, termékenyebb Lewison él a Külső-Hebridák lakosságának 75%-a és itt fekszik az egyetlen város, Stornoway. A sziget déli részén, tehát a Harris-szigeten, Tarbert településén egy zárt kis közösség él, melynek népessége az elmúlt ötven évben felére csökkent, mivel a fiatalok elvándoroltak onnan.

Harris-sziget a Külső-Hebridákon Forrás: Flickr

Ez a szomorú tény inspirálta Anderson „Burr" Bakewellt, hogy létrehozzon egy lepárlót, amely generációkon átívelve teremthetne munkalehetőséget a helyi fiataloknak, így a tendencia végre megfordulhatna. E mellett hitte, hogy a sziget ritka és megfoghatatlan szelleme palackozható és megosztható a világgal.

Ginük alapnövénye a helyben termő, kézzel begyűjtött sugar kelp, azaz cukormoszat (Saccharina latissima). Ezt egy helyi búvár és tengeri moszat szakértő, Lewis Mackenzie tavasszal kézzel válogatja a rejtett víz alatti erdőkből, mielőtt azokat helyben szárítanák. Az alapnövényt nyolc másik összetevővel egészítik ki: az elmaradhatatlan borókabogyó, koriandermag, cassiakéreg, angelikagyökér, fahéj, narancs, grapefruit és egy titkos fűszerkeverék. Ízét lágyítja az a friss, alacsony ásványianyagú esővíz, amely az Abhainn Cnoc a 'Charrain közeli forrásból áramlik.

A táj vad szépségét a gin palackozása is tükrözi Forrás: Harris gin

Helyben, kézzel palackozzák és címkézik, majd parafadugóval zárják le. Végül minden egyes palackra kézzel ragasztanak fel egy zárószalagot, amelyen a főzde földrajzi koordinátái vannak. Ez garantálja, hogy valóban egy Harris gint tartunk a kezünkben.

A gin többek között a Scottish Gin Award megmérettetésen 2017-ben aranyérmet kapott, ugyanitt a főzde 2018-ban az év skót lepárlója lett. Komoly elismerések egy ilyen fiatal műhelynek!

A lepárló történetéről és működéséről 27-én, csütörtökön 18 órakor tekinthetnek meg egy online vezetést a YouTube-on. Aki az italt is szívesen megkóstolná, most kedvezményesen megrendelheti a lepárlótúra szervezőjétől.