Ezért nem tudunk ellenállni a kutyák tekintetének

kutya
Ki tud ellenállni egy ilyen tekintetnek?
Vágólapra másolva!
A kutyák tekintete úgy fejlődött a háziasítás hosszú évezredei során, hogy az minél megnyerőbb legyen az ember számára. Ezért ha úgy tűnik, hogy a kutya valamit el akar mondani nekünk a tekintetével, vagy a figyelmünket kéri, valószínű, hogy az evolúció manipulálja ilyen módon az érzéseinket.
Vágólapra másolva!

Gyermekded tekintet, ami gondoskodásra sarkall

A kutatók megállapították, hogy a domesztikáció során a kutyák olyan izmokat fejlesztettek ki a szemeik körül, amelyek lehetővé teszik számukra az embernek különösen tetsző, szemmel kifejezett testbeszédet. Ez a speciális kis arcizom biztosítja azt a kutyák számára,

hogy egy csecsemőszerű, illetve gyermekded kifejezést utánozzanak a szemükkel,

ami gondoskodásra sarkallja az embert. A kérdést vizsgáló tanulmány szerint ez a fajta szemjáték is nagyban elősegíthette a domesztikált kutyák és az ember közötti kapcsolat szorossá válását.

Tagadhatatlanul mosolynak látszik. A kutya a gazdája kedvéért képe változtatni az arcjátékát Forrás: Pinterest

Már a korábbi etológiai kutatások is kimutatták, hogy a kutyáknak ez az emberszerű szemjátéka mennyire hatásos, de csak egy friss brit és amerikai kutatás bizonyította be, hogy ezt a kutyák szemei körül kialakult anatómiai változás tette lehetővé. Ez biztosítja a kutyák számára azt hogy létrehozzák az „emberszerű kommunikáció illúzióját".

A háziasítás felgyorsította a kutyák evolúcióját Forrás: Ettore Mazza

A kutyák, miután domesztikálták őket, egy olyan izmot fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi a belső szemöldökük megemelését, ezzel biztosítva az ember számára oly kedves arcjátékukat.

Rafinált mimika a gazdi számára

Ettől a reakciótól tűnnek nagyobbnak, csecsemőszerűnek a kutyaszemek és válnak hasonlóvá a szomorú emberek arckifejezéséhez. Az embereknek pedig volt egy tudatalatti preferenciájuk, hogy védjék és tenyésszék az ilyen vonzó tulajdonsággal rendelkező kutyákat, evolúciós előnyt adva ezzel nekik, és megerősítve ezt a változást a rákövetkező generációkban.

Forrás: CVETS

Az anatómiai és összehasonlító pszichológiai vizsgálatok azt mutatják,

hogy ez a fajta arcváltoztató képesség az ember mellett töltött évezredek alatt alakult ki.

A kutyák rendszeresen úgynevezett „kiskutya szemeket" csinálnak maguknak, ha az emberek nézik őket, egy közelmúltbeli, 2017-es kutatás szerint. Mindez azt bizonyítja, hogy az ilyenfajta mimika szándékosan az embereknek szól. Az etológusok véleménye szerint a kutyák emberi jutalmazás iránti igénye állhat e jelenség hátterében.

Az ember kedvéért grimaszolnak

Az University of Porthmouth's Dog Cognition Centre tudósainak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a kutyák az emberi figyelemre adott közvetlen válaszként változtatják meg az arcmimikájukat.

Ki tud ellenállni egy ilyen tekintetnek? Forrás: Pinterest

A kutatás azt sugallja, hogy a „kiskutya szemek" kifejezett célja a gazdával való minél erőteljesebb kommunikáció. Úgy tűnik, hogy a kutyák még az eddig feltételezettekhez képest is sokkal érzékenyebbek az ember figyelmére.

Még érzékenyebbek az ember figyelmére, mint ahogy gondoltuk Forrás: Pinterest

Korábban azt gondolták, hogy ezek a kifejezések önkéntelenek.

Evolúciós skálán nézve a kutyák arcizomzatában történt változás figyelemre méltóan gyors lezajlott, elmélyítve az emberre való a szociális interakciót. A brit és amerikai kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA tudományos szaklapban publikálták a tanulmányukat.