Ezt jelenti hosszútávon a napi ajánlott tízezer lépés megtétele

futás, mozgás, testmozgás, kutya, séta
Egy gyors séta is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát
Vágólapra másolva!
Mindannyian tudjuk, hogy tennünk kell azért, ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, illetve növelni az esélyünket egy hosszabb és boldogabb életre. De mégis mennyire fontosak a manapság sokat emlegetett, naponta megtett lépések? A kutatók most erre a kérdésre keresték a választ.
Vágólapra másolva!

Az aktivitáskövető alkalmazásokat vetették be

Bár a legelterjedtebb tudományos állásfoglalás célként a napi 10 ezer lépés megtételét határozta meg, mégsem biztos, hogy teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy miért lesz a minél több lépés jobb a testünk számára. A magasabb napi lépésszám ráadásul lineáris összefüggést mutat a hosszabb élettel. Ez azt jelenti, hogy

az egészségmegőrzés és a hosszú élettartam növelése összefügg azzal, hogy valójában hány lépést teszünk.

Egy gyors séta is csökkentheti a korábbi halálozás kockázatát Forrás: Pexels.com

Tehát a számok nagyon is számítanak, de még mindig sok mindent nem tudunk a napi lépések és a hosszú élettartam közötti kapcsolatról. Például, hogy mi a helyzet a napi lépések összetételével: számít-e az, hogy mikor és hogyan tesszük meg őket a nap folyamán?

Az ezt a területet vizsgáló régebbi kutatásokat a résztvevők saját bevalláson alapuló adatai korlátozták, ám az aktivitáskövető alkalmazások korában a tudósok ma már jóval részletesebb összefüggéseket tárhatnak fel arról, hogy a napi lépések hogyan járulnak hozzá a hosszú élettartamhoz.

– mondta Christopher Moore, az Észak-Karolinai Egyetem járványkutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A hordható eszközök segítségével jelezhetjük, hogy bármilyen típusú mozgás jobb, mint a mozgásszegény életmód.

Több éven át követték az önkéntesek aktivitását

Egy új tanulmányban Moore és munkatársai elemezték az 1990-ben kezdődött országos vizsgálat, a kardiovaszkuláris betegségeket és a rákos megbetegedéseket vizsgáló Women Health Study adatait, amelyben majdnem 40 ezer amerikai nő egészségügyi állapotát tudták követni.

A kutatók heti kettő-három napi rendszeres mozgást javasolnak Forrás: pxhere.com

A kutatók 16 732 nő hosszú élettartamát vizsgálták, akik egyfajta lépésszámlálót viseltek 2011 és 2015 között, amely segítségével a szakemberek négy-hét napig tudták figyelni a naponta megtett lépéseiket és az ehhez kapcsolódó szokásaikat.

A vizsgálati eredmények egyértelműen jelezték, hogy akik többet sétáltak, általában tovább éltek. Többek között azok, akik átlagosan napi 4400 lépést tettek meg, lényegesen egészségesebbek voltak, mint a csoport legkevésbé aktív tagjai, akik átlagosan napi 2700 lépéssel zártak egy-egy napot.

Számítanak a randommozgások is

Az új kutatás tehát jobban rávilágít arra, hogy a gyalogos tevékenység milyen fajta védőhatással járhat.
A vizsgálat során Moore és csapata a napi lépéseket két különböző kategóriába sorolta: a nap folyamán szórványosan, rövid megszakításokkal megtett lépések (például lépcsőn való feljutás, autóhoz sétálás vagy ház körüli munka), szemben a hosszabb, megszakítás nélküli ütemekkel (például 10 perc vagy annál hosszabb tevékenység, mondjuk tervezett testmozgás, sétálni vagy edzőterem).

Minden típusú mozgás számít Forrás: CC0 Public Domain

Rámutattak, hogy bár a testmozgás nem mindig tudatosan tervezett, mégis úgy tűnik, hogy hozzá tud járulni az általános egészséghez és a hosszú élettartamhoz.

A tudósok azt találták, hogy azok a nők éltek a leghosszabb ideig, akik több lépést rövid időközönként tettek meg.

Kiemelték azonban, hogy az American Heart Association 2021-es epidemiológiai, megelőzési, életmódbeli és kardiometabolikus egészségügyi konferenciáján most bemutatott eredmények kapcsán még nem végeztek szakértői felülvizsgálatot, ezért a következtetéseket egyelőre előzetesként kell kezelni.