Stephen Hawking írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg

őssejt
Még Stephen Hawking elhíresült és gyógyíthatatlan betegségére is gyógyírt ajánlanak
Vágólapra másolva!
Stephen Hawking tudományos írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára a Cambridge-i Egyetemen és a londoni Science Museumban (Tudományos Múzeum).
Vágólapra másolva!

A tárgyak között gyerekkori levelek, televíziós szerepléseinek leiratai, és a tudósnak a fekete lyukak terén végzett úttörő kutatását rögzítő munkái is szerepelnek. A gyűjteményben szereplő tudományos írásai és munkatársaival való levelezései rögzítették különleges elméje működését, az idők során folyamatosan javított elméleteit és ötleteit.

A 10 ezer oldalas archívumot a Cambridge-i Egyetem könyvtárában őrzik meg az örökkévalóság számára, egykori irodáját pedig a londoni Science Museumban állítják ki a következő évben néhány választott ereklye mellett. Láthatóak lesznek a tudós egyedi gyártású kerekesszékei, beszédszintetizátora, irodai bútorai - közölte a BBC hírportálja.

A néhai tudós fia, Tim Hawking elmondása szerint a család örömmel vette, hogy apja életművét és emlékeit megmentik a jövő generációi számára.

Stephen Hawking írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára Forrás: Heavy.com

"Apánk nagyon elégedett lenne. Élete során nagyon fontos volt számára, hogy a tudomány a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen, demokratizálódjon, ne csak kevés kiváltságos számára őrződjön meg" - mondta.

A gyűjtemény részét képezi egy levél, amelyet Stephen Hawking hatéves korában írt apjának. A számos áthúzást tartalmazó gyerekes írás egy kalózról szóló történetet mesél el, az aláírásban a kisfiú Stephen "öleléssel és puszival" zárja sorait.

Hawking rendszeres levélíró volt: kommunikált így pápákkal, amerikai elnökökkel és Nobel-díjasokkal. A levelek ugyanakkor rávilágítanak kézírásának romlására betegsége 1963-as diagnosztizálását követően.

A tudós rendszeresen szerepelt különböző televíziós programokban, például az Agymenők, a Star Trek és A Simpson család című sorozatokban. Ezen szereplések szövegkönyvét is megőrzik az archívumban.