Súlyosbodott az erdőpusztítás az elmúlt hónapokban Brazíliában

erdőirtás
Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben.
Vágólapra másolva!
Súlyosbodott az erdőpusztítás Brazíliában az elmúlt hónapokban - ismerte el az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök. Az ország azonban továbbra is elkötelezett amellett, hogy a júliusig tartó 12 hónapban 15 százalékkal csökkenti az erdők kitermelésének mértékét.
Vágólapra másolva!

Szerdán ígéretet tett arra, hogy a kormány szükség esetén a katonaságot is beveti, hogy júliusra elérje a kitűzött célt, az erdőpusztítás csökkentését. Mourao megerősítette, a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a júliusig tartó 12 hónapban 15 százalékkal csökkenti az erdők kitermelésének mértékét.

Az erdőirtás jelentősen növekedett 2019 óta, míg a világ legnagyobb esőerdőjében, az Amazonas környékén folyó erdőirtás 2008 óta a legnagyobb szintre emelkedett.

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) előzetes havi adatai szerint Brazília képes lehet teljesíteni a 15 százalékos ígéretet, mivel 2020 végén és 2021 elején csökkent az erdőpusztítás mértéke.

Kiírtott erdő helyszíne az Amazonas esőerdejében Porto Velho város közelében szeptemberben. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-51425408

Az adatok szerint azonban márciusban és áprilisban két számjeggyel növekedett a kitermelés mértéke, holott az éves erdőírtás legsúlyosabb hónapjai még csak most következnek.

A májustól októberig tartó száraz időszak ugyanis megkönnyíti az illegális favágók munkáját.
A kormány Deter műholdas adatokra alapuló megfigyelő rendszerének május elején bemutatott, előzetes adatai szerint az elmúlt öt év áprilisai közül idén volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás: 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest és elérte az 581 négyzetkilométert.

(MTI/Reuters)