Itt egy szupermodern terápiás eszköz az ízületi gondok kezelésére

ízületi gyulladás, rheumatoid arthritis
A reumatoid arthritisz elsősorban a kéz- és lábkisízületeket, csuklókat, bokákat, térdeket, esetenként más ízületeket érinti
Vágólapra másolva!
Az ország első NanoScope Centruma lett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikája, téjékoztatta szerkesztőségünket az egyetem. Ahogy arról közleményükben beszámoltak, az évtizedek óta ismert ízületi tükrözéses eljárások csúcstechnológiája került ugyanis a klinikára, aminek alkalmazási módszerét is elhozta Magyarországra dr. Patczai Balázs ortopéd és traumatológus szakorvos, klinikaigazgató helyettes. Az új technológiát igyekeznek bevezetni úgy a betegellátásban, mint a szakorvosok, illetve a medikusok képzésében, egyben oktatni az új eszköz kezelését is.
Vágólapra másolva!

Az egyetem tájékoztatása szerint a 1,9 milliméteres, viszonylag flexibilis optika a hozzá tartozó kezelőegységgel kisebb, mint egy számítógépes egér, így könnyedén elfér az orvos markában. A hivatalos nevén nanoszkóphoz, avagy tűartroszkóphoz tartozik egy konzol is, ami olyan, akár egy laptop, ezen vetítődik ki az ízületen, illetve az ínhüvelyen belüli világ.

tűartroszkóp Forrás: Pécsi Tudományegyetem

– árulta el az interjúban dr. Patczai Balázs ortopéd és traumatológus szakorvos. – Technológiai fejlesztésének az volt a filozófiája, hogy minél kisebb ártalom mellett a legnagyobb információmennyiséget kaphassuk az ízületi sérülésekről, illetve elváltozásokról.

Hozzátette: egy tűszúrásnyi bemeneti pontból bevihető az optika, ezáltal könnyen vizsgálható az ízület és az ízületi funkció mozgás közben, akár helyi érzéstelenítésben is.

A szakorvos hangsúlyzta, hogy a

rendszer részét képezi egy, az optikához hasonlóan vékony eszközpark, amelynek segítségével a kisebb sérüléseket, elváltozásokat el is tudják látni;

mozgatni például a meniscust (gyűrűporcok) a térdízületben, értékelni a keresztszalag-stabilitást és a sérült porcdarabokat, az ízületi belhártya-kettőzeteket, az összenövéseket, továbbá a kisebb cisztákat is képesek kezelni. Nincs szükség még egy műtétre, mert a definitív ellátás ily módon megoldható.

Új dimenzióba emelik az ízületi bántalmak kezelését Forrás: pexels.com

– magyarázta a szakember. – Az új technológiánál a behatolás nem igényel egy szikeszúrásnyi metszést sem, mert a hegyes trokár az, ami megnyitja az utat az ízület felé.

Ahogy arra az egyetem is rámutatott, egyelőre alig pár helyen, az Egyesült Államokban is csak 2019 végén jelent meg ez a technológia. A 2020-as év pandémiás hányattatásai miatt nem tudott látványos sikereket elérni, ezért limitált a világon azoknak a száma, akik hozzájutottak. Magyarországon, illetve a közép- és távoli régiónkat tekintve először Pécsett végeztek ilyen beavatkozást.