Genetikai mutáció miatt ilyenek ezek az óriáspandák

barna óriáspanda
(191120) -- XI'AN, Nov. 20, 2019 (Xinhua) -- The male brown-and-white panda Qizai (meaning "7th son") eats food at the Qinling research center of giant panda breeding in northwest China's Shaanxi Province on Nov. 29, 2018. A ceremony was held Wednesday at the Qinling research center of giant panda breeding in northwest China's Shaanxi Province, to celebrate the adoption of the world's only captive brown giant panda. TO GO WITH "World's only captive brown giant panda adopted" (Qinling research center of giant panda breeding/Handout via Xinhua)
Vágólapra másolva!
Először találkozhatott a nagyközönség a világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandájával egy új tudományos park próbaüzeme alatt a kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, Csoucsi megyében. Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön; ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon
Vágólapra másolva!

A látogatók Csi Cejjel, a csinlingi pandakutató központban élő 12 éves barna-fehér hím óriáspandával ismerkedhettek meg közelebbről.

A barna vagy csinlingi óriáspandák (Ailuropoda melanoleuca qinlingensis), amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a Csinling-hegységben fordulnak elő.

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben, és eddig mindössze a 10. észlelésnél tartanak. Április közepén és végén 2000 méteres magasságban, Csoucsi megyében, a Taer folyó torkolatánál rögzített egy példányt egy infravörös kamera.

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben Forrás: Origo

A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven.

A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

A Csinling-hegység lábánál létesített tudományos park célja megvédeni és népszerűsíteni négy, a hegységben élő ritka állatfajt, így a barna óriáspandát, a nipponíbiszt, az aranycerkófot és a takint (egy kecskeformájú tülkösszarvú emlőst).

Az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön.

Ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon. Elődeik még Dk-Kína jelentős részén, Burma északi részén és Vietnámban is őshonosak voltak. Az óriáspandáknak gyakorlatilag nincs természetes ellenségük, az egyedüli veszélyt az ember jelenti számukra.

A nagy területeket érintő erdőirtás miatt az óriáspandák élőhelye az elmúlt húsz évben mintegy felére csökkent.

(MTI, Origó)