Lefejezett holttestek egy csoportjára bukkantak egy temetkezési helyen Angliában, az áldozatok valószínűleg római kori kivégzések áldozatai - közölték brit régészek. A sírok a régészek szerint harmadik századiak, amikor a Római Birodalom egyre ingatagabbá vált, és amikor a büntetések egyre kegyetlenebbek voltak.

A szokatlanul nagyszámú lefejezett holttestre egy egykoron katonai ellátmányt biztosító gazdaság területén bukkantak a cambridgeshire-i Somershamban.

A fejeket a holttestek mellé helyeztékForrás: DAVE WEBB, CAMBRIDGE ARCHAEOLOGICAL UNIT

 

 Több áldozat térdelt, amikor hátulról karddal lefejezték  

– adta hírül a BBC honlapja.

Az áldozatok 33 százalékát kivégezték - közölte Isabel Lisboa régész. A régészek három temetőt tártak fel 52 sírral, amelyekből 17-ben volt lefejezett áldozat.

Egyiküket, egy idősebb nőt még halála előtt meg is kínozták vagy halála után megcsonkították.

Az áldozatok fejét lábfejükhöz vagy alsó lábszárukhoz helyezték. A sírok a régészek szerint harmadik századiak, amikor a római birodalom egyre ingatagabbá vált, és amikor a büntetések egyre kegyetlenebbek voltak.

Valószínűleg a római katonai kivégzések áldozatai voltakForrás: DAVE WEBB, CAMBRIDGE ARCHAEOLOGICAL UNIT

A főbenjáró bűnök száma megháromszorozódott a harmadik században, a negyedikben megnégyszereződött"– mondta Lisboa. – Mivel ez a terület a római hadseregé volt, a büntetések súlyossága, a római jog érvényre juttatása jóval szigorúbb lehetett az itten településeken.

A kivégzettek 25-45 év közötti felnőttek voltak. Mivel nem találtak közöttük genetikai rokonságot, az áldozatok vagy a hadseregben szolgáltak, vagy rabszolgák voltak. Kettőről megállapították, hogy Skóciában vagy Írországban született, egy harmadik pedig az Alpokban.

(MTI)