Kedvez az időjárás a védett gombáknak

Őzlábgalóca
Az őzlábgalóca (Amanita vittadinii) talajlakó szaprobionita. Májustól októberig, nitrofil jellegű gyepekben, szikes vagy homokos legelőkön, felhagyott mezőgazdasági kultúrákban terem. Mérsékelten melegkedve¬lő faj.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek időjárása kifejezetten kedvez a Körös-Maros Nemzeti Parkban élő védett gombafajoknak. A pusztákon, nedves réteken és árterekben szépen szaporodnak az őzlábgalócák, a csoportos csiperkék, a lemezes tinóruk és a tüskegombák.
Vágólapra másolva!

Védett gombafajaink közül tavasszal legkorábban az őzlábgalóca jelenik meg. Már április végén, május elején rábukkanhatunk a ligetes, gyepes, ligeterdős, nyílt területeken. Tetszetős, látványos, hófehér, nagyméretű gomba, kalapján tüskeszerű kinövések vannak.

Az őzlábgalóca (Amanita vittadinii) talajlakó szaprobionita. Májustól októberig, nitrofil jellegű gyepekben, szikes vagy homokos legelőkön, felhagyott mezőgazdasági kultúrákban terem. Mérsékelten melegkedve¬lő faj. Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/ozlabgalocak-lemezes-tinoruk-csoportos-csiperkek-kedvez-az-idojaras-a-vedett-gombaknak-252

A csoportos csiperkék nagyon közel vannak egymáshoz, úgy tűnik, mintha egy tönkből több termőtest jönne elő. A gomba kalapja barnás, kicsit pikkelyes, lemezkéje pedig a normál csiperkéhez hasonlóan rózsaszín. A vegyes erdőkben szeret előbújni, kedveli a fényesebb, világosabb részeket. Május végétől egészen október elejéig megtalálható, ritka gombafaj. A lemezes tinóru nagyobb termetű, amely egyenként, nagyon ritkán pedig ún. boszorkánykörben fordul elő. Üde lomberdei faj, nem igényli a fényes, napsütéses részeket. Igazi erdei gomba, a párásabb, árnyékosabb helyeken szeret tanyázni. Jellegzetes, vastag kalapjáról a hozzáértők könnyen felismerhetik.

A lemezes tinóru (Phylloporus pelletieri) nyár elejétől késő őszig lomberdőkben, ritkábban fenyvesekben megjelenő faj. Egy kivételes esetben egy gyertyános lucosban találták az Őrségi Nemzeti Parkban. Megmaradását a talajbolygatás és a tápanyagfeldúsulás veszélyezteti leginkább. Élőhelyein mérsékeltebb talajbolygatással járó, állandó erdőborítást célzó erdészeti beavatkozások (szálalást) végezhetők a faj megőrzésére tekintettel. Fotó: Szegedi Fruzsina Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/ozlabgalocak-lemezes-tinoruk-csoportos-csiperkek-kedvez-az-idojaras-a-vedett-gombaknak-252

A tüskegomba elsősorban tölgyesekben fordul elő. Ritka, erdei faj, amely a fénytől védettebb, árnyékosabb, nagyobb páratartalmú erdőket kedveli. A csoportos csiperkéhez hasonlóan a szintén védett tüskegombánál is egy tönkről sok apró, picike lemezes gombafej fejlődik ki.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park)