A Körös-Maros Nemzeti Parkban már fiókáikat etetik a kanalasgémek

kanalasgém
A kanalasgém (Platalea leucorodia) Magyarországon a fészkelő-állomány nagy része az Alföld vizes élőhelyein koncentrálódik. Fészektelepeik sík vidéki mocsarak, árterek, tavak, halastavak területén találhatók. Hazánkban jellemzően nádasban fészkel, de fákon, bokrokon is költ. Nyugat-Európában (pl. Hollandiában) fészkét gyakran a talajra építi.
Vágólapra másolva!
Idén is szép számban költenek kanalasgémek a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A legtöbb pár a Kis-Sárréten rakott fészket, de költenek a Gácsháti- és a Kenderesszigeti-halastavakon, valamint Szentes-Fertőn is.
Vágólapra másolva!

A Kis-Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan idén is két telepen, a Begécsi-halastavakon és az Ugrai-réten költenek kanalasgémek. Az állomány felmérése folyamatos, az elhúzódó költések miatt még nem tudják a pontos számot. A Begécsi-halastavakon 20-25 pár, az Ugrai-réten mintegy 50 pár költését valószínűsítik.

A kanalasgém (Platalea leucorodia) Magyarországon a fészkelő-állomány nagy része az Alföld vizes élőhelyein koncentrálódik. Fészektelepeik sík vidéki mocsarak, árterek, tavak, halastavak területén találhatók. Hazánkban jellemzően nádasban fészkel, de fákon, bokrokon is költ. Nyugat-Európában (pl. Hollandiában) fészkét gyakran a talajra építi. Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-koros-maros-nemzeti-parkban-mar-fiokaikat-etetik-a-kanalasgemek-250

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon található Kenderesszigeti-halastavakon öt éve költenek rendszeresen kanalasgémek, korábban csak alkalmi fészkelők voltak. Idén egy különálló, kizárólag kanalasgémekből álló telepen 13 pár költ, további két pár pedig nagy kócsagok közé vegyülve rakta le tojásait. Zömében már tollas, nagy fiókáik vannak. A Gácsháti-halastavakon az elmúlt években általában hat pár költött, idén is ennyit figyeltek meg. Meglehetősen korán, már márciusban megérkeztek, hamar fészket raktak, így most már fiókáikat etetik. Idén ezen a helyszínen megfigyeltek egy színes gyűrűs kanalasgémet is, amelyet néhány évvel ezelőtt a Fejér megyei Dinnyési-Fertő Természetvédelmi Területen jelöltek meg a szakemberek. Szentes-Fertőn is költenek kanalasgémek, igaz, mindössze két pár neveli itt fiókáit.

Hazánkban a kanalasgém (Platalea leucorodia) fiókák jelentős részét színes gyűrűkkel jelölik, melynek célja, hogy a kanalasgém vonulásáról és egyéb mozgásairól, illetve az egyedek élettörténetéről, túlélési jellemzőiről minél többet megtudjunk. A színes gyűrűk teleszkóppal jól láthatóak, de rendszeresen azonosíthatóak színes gyűrűs egyedek fényképekről is. https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-plaleu

Kardoskúton az utóbbi két-három hétben rendszeresen megfigyeltek ugyan kanalasgémeket, de költésüket még nem sikerült bizonyítani. Az egyszerre megfigyelt legtöbb példány négy volt. Többször megjelentek a Nagy-Bogárzón, a Lófogó-érben és a kardoskúti Fehér-tó keleti medervégében is.

A kanalasgémek (Platalea leucorodia) a telet jellemzően a Földközi-tenger vidékén töltik. Kis számban a Szaharán túli területekre is eljutnak, míg egyes fiatal madarak a Kárpát-medencében kísérelnek meg áttelelni. A kanalasgémek legfontosabb telelőterülete Tunéziában és Líbiában, a Gabesi-öbölben található, ahol a Földközi-tengeren szinte egyedülálló módon az ár-apály mozgások maximuma elérheti a 2 méteres különbséget is. Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-plaleu

A Kígyósi-pusztán korábban sem fészkeltek és az idén sem költenek kanalasgémek. A tavaszi vonuláskor azonban gyakran felbukkannak, idén március második felében egyszerre 17 példányt is láttak, de még május 19-én is felbukkant három kóborló példány. A KMNPI Makói Tájegységén szintén megfigyeltek néhány kóborló kanalasgémet, de költőpárok itt sem telepedtek meg. Hasonló a helyzet a Cserebökény részterületen is, ahol az eddig megfigyelt legmagasabb egyedszám 11 volt.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egysület)