Az eddig felfedezetlen ausztrál fajokat dokumentálják a helyi kutatók

kacsacsőrű emlős
A kacsacsőrű emlősnek összesen 26 pár kromoszómája van.
Vágólapra másolva!
Az eddig felfedezetlen ausztrál növény- és állatfajokat dokumentálják a következő 25 évben helyi kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) szerint egyre sürgetőbb feladat a még ismeretlen ausztrál vadvilág dokumentálása, mivel a globális felmelegedés egyre növeli a kockázatát ezen fajok eltűnésének.

Az intézmény szerint a hatalmas feladat teljesítéséhez 824 millió ausztrál dollárra (181 milliárd forint) lesz szükség a következő 25 évben.

Kevin Thiele, az AAS rendszertani részlegének vezetője szerint a nagyjából 750 ezer ausztrál állat- és növényfaj mindössze 30 százaléka van megfelelően dokumentálva.

Egy ikonikus ausztrál faj, a kacsacsőrű emlős Forrás: Pinterest

"A misszió nélkül valószínűleg több mint 400 évbe telne a még felfedezetlen ausztrál növények, állatok, gombák és egyéb teremtmények azonosítása. A megvalósításhoz 16-szorosára kell növelni az éves felfedezések ütemét a következő 25 évben" - húzta alá a szakember.

Hozzátette: "a jelenlegi és jövőbeli kutatók tudását az olyan új technológiákkal ötvözve, mint a genomszekvenálás, a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek, a célunk megvalósulhat 2050-re".

A Deloitte Access Economics tanácsadó cég jelentése szerint minden egyes dollár, amelyet a még ismeretlen ausztrál fajok felfedezésébe fektetnek, akár 35 ausztrál dollár gazdasági hasznot is hozhat.