Dél-Korea bemutatta saját készítésű hordozórakétájának tesztváltozatát - közölte a Yonhap helyi hírügynökség.

A Nuri nevű, három fokozatú újabb hordozórakétát a nap folyamán átszállították az ország déli részében található goheungi Naro űrközpont kilövőállomásra tesztelési célokra. A tervek szerint a hordozórakétával októberben indítanának műholdat Goheungból.

A rakétát a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) fejleszti. A műszaki adatok szerint az eszköz egy másfél tonnás műholdat képes alacsony, Föld körüli pályára, vagyis 600-800 kilométeres magasságba juttatni. A dél-koreai űrkutatási program egyik törekvése, hogy saját indítóeszközöket fejlesszen ki, amelyekkel Szöul szerepet játszhat a műholdak pályára állításában.

A Nuri hordozórakéta egy művészi ábránForrás: Wikimedia Commons

A Yonhap szerint a projekt kétezer milliárd vont (511 milliárd forint) emészt fel. Dél-Korea 2013-ban indított először műholdat a saját területéről egy KSLV-1 típusú hordozórakétával, amelyet orosz segítséggel építettek.

Az ország emellett jövőre saját holdszondát is tervez indítani. Dél-Korea emellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis programjában is részt vesz, amelynek keretében az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra és talán később a Marsra is, teljes mértékben újrahasznosítható le- és felszálló rendszerek segítségével.

(MTI/dpa)