A beteg denevérek önkéntes karanténba vonulnak

Action Actions Adults Afrasia Afro-Eurasia Bats Black Blacks Chiroptera (order) Chiroptčres Colors Colour Colours Continental area Counting Description Descriptions Dogfish (bat) Dogfishes (bat) Earth's crust East Africa Eastern Africa Egyptian Fruit Bat
Nílusi repülőkutya (Rousettus aegyptiacus)
Vágólapra másolva!
A denevérek elkülönítik magukat, "otthon maradnak" a barlangjaikban, ha nem érzik jól magukat, hogy ne érintkezzenek más fajokkal, és ezzel vélhetően számos járvány kialakulását előzték már meg - állítják szerdán megjelent tanulmányukban izraeli tudósok.
Vágólapra másolva!

A The Times of Israel beszámolója szerint a Tel-avivi Egyetem kutatói öt nílusi repülőkutyát fertőztek meg, majd nyomon követték a denevérek viselkedését, és azt találták, hogy az állatok a gyulladás legapróbb tüneteinek jelentkezése esetén fajtársaiktól is elkülönülnek. A tudósok műholdas nyomkövetővel, gyorsulásmérővel, infravörös kamerával kísérték figyelemmel az állatokat, és vérvizsgálatokkal ellenőrizték az állapotukat.

A vizsgálat eredményeképpen a tudósok megállapították, hogy ez az elkülönülés jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a denevérekben előforduló kórokozók akár közvetlenül, akár más fajok közbeiktatásával emberre is átterjedjenek.

"Azt figyeltük meg, hogy a beteg denevérek távol tartják magukat a kolóniától, és nem hagyják el a barlangot. Ez arra enged következtetni, hogy ember csak akkor találkozhat beteg denevérrel, ha behatol az élőhelyükre vagy elpusztítja azt" - fogalmazott Joszi Jovel, a Tel-avivi Egyetem idegtudományi kutatásvezetője.

Nílusi repülőkutya (Rousettus aegyptiacus) Forrás: Biosphoto via AFP/Jean-François Noblet / Biosphoto/Jean-Francois Noblet

A kutatásban szintén részt vevő Maja Vejnberg arra mutatott rá, hogy a denevérek nagyon közösségi állatok, a beteg egyedek mégis természetük ellenére távol tartják magukat a többi állattól. Kiemelte, hogy ez teljesen idegen viselkedés ezektől az állatoktól, mert az evolúció arra tanította meg őket, hogy együtt maradva nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól, így ösztöneiknek azt kellene diktálniuk, hogy leplezzék fertőzöttségüket, és a csoporttal maradjanak.

"Teljesen világosan kiderült, hogy a beteg állatok eltávolodnak társaiktól, és még hátrálnak is, ha más denevérek közelednek hozzájuk" - mondta el Vejnberg a The Times of Israelnek, hozzátéve, hogy minden, amit az emberek a koronavírus-járvány kezdete óta csinálnak, a társadalmi távolságtartás, a karantén és az elkülönülés a denevérekre ugyanúgy jellemző.

A világban pusztító, új típusú koronavírus a tudomány mai állása szerint legvalószínűbben állatról terjedt át emberre a kínai Vuhanban, de az elmúlt napokban egyéb elméletek is felerősödtek, különösen miután Joe Biden amerikai elnök is elrendelte, hogy a titkosszolgálatok derítsék ki, honnan ered a vírus, elképzelhető-e, hogy egy kínai laboratóriumból került ki a szabadba.