Egyetlen bozóttűz elpusztította a világ mamutfenyőinek a tizedét

mamutfenyű tűz California Color Image accidents and disasters sequoia national park weather climate change sqf complex fire castle fire national forests sierra nevada mountains angeles national forest sequoia national forest sequ
CAMP NELSON, CA - SEPTEMBER 14: Fire advances along the Western Divide Highway during the SQF Complex Fire on September 14, 2020 near Camp Nelson, California. The SQF Complex Fire has grown to more than 90,000 acres and burned scores of homes. California wildfires that have already incinerated a record 2.3 million acres this year and are expected to continue till December. David McNew/Getty Images/AFP (Photo by DAVID MCNEW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét elpusztította tavaly egyetlen bozóttűz, amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt - derülti ki a Nemzeti Parkszolgálat kutatóinak előzetes jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az augusztus közepén kitört Castle bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot.

A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén becsülték meg, hogy a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda, ami a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14 százalékát jelenti.

"Ezek a fák évezredek óta éltek itt. Már több tucatnyi bozóttüzet túléltek" - mondta Christy Brigham, a Sequoia és a vele egybefüggő Kings Canyon Nemzeti Park munkatársa, aki - az egyelőre szakértői lektorálás előtt álló - tanulmány vezetője volt.

Az óriás mamutfenyők között tombolnak a lángok Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/David Mcnew

Az erdészek szerint ilyen nagy számú óriás mamutfenyő elvesztésének a következményeit évtizedekig lehet érezni. A mamutfenyőformák alkotta erdők az egyik leghatékonyabban vonják ki és raktározzák el a légköri szén-dioxidot, emellett kulcsfontosságú természetes élőhelyet jelentenek a helyi vadvilág számára és segítenek megóvni a vízgyűjtő területeket is.

Brigham aláhúzta, hogy egyelőre csupán előzetes számadatokkal rendelkeznek és jövő héttől több kutatócsoport is útnak indul a legnagyobb tűzkárokat szenvedett erdőterületekre.

A pusztulás mértéke azért is figyelemre méltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához.

"Százévnyi tűzoltás az éghajlatváltozás okozta forróbb aszályokkal ötvözve megváltoztatta a tüzeket a Sierra déli részén és ezt a változást nagyon megsínylik az óriás mamutfenyők" - jegyezte meg Brigham.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslései szerint ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen.