Vízszintes tornádók, földből kicsapó villámok és rejtélyes zöld égi fények – néhány olyan természeti jelenség, amelyet látva sokszor a szakértők is rácsodálkoznak: vajon hogyan alakulhatott ki? A Viasat Nature Furcsa Föld című műsora 2021. június 5. szombat 20:20-tól ilyen meglepő és sokszor sokkoló fenoménokat sorakoztat fel. A sorozat azonban nem csupán bemutatja, de meg is magyarázza ezeket a bizarr eseményeket – ehhez pedig szemtanúk beszámolóit, helyszíni felvételeket, tudományos kísérleteket és vezető tudósok szakértelmét hívja segítségül.

Miért omlott össze egy szép fényes napon a tajvani Nanfang'ao-híd?

2019. október 1-jén, egy napfényes délelőtt váratlanul összeomlott Ázsia első ívhídja, a 140 méteres Nanfang'ao, ráadásul látszólag minden ok nélkül. Az 1998-ban átadott hidat ugyanis 50 évre, szélsőséges időjárási viszonyokat is túlélő szerkezetnek tervezték. A szakértők hosszasan próbáltak a 6 halálos áldozatot követelő esemény végére járni. Aznap egy 4-es erősségű földrengést regisztráltak, amelynek epicentruma a hídtól 270 km-re volt, de önmagában ez kevés lett volna, mint ahogy az a tájfun is, ami alig 24 órával az esemény előtt alakult ki, és 140 km/h-s széllel söpört végig a Nanfang'ao-öblön.

Forrás: SchisCom

Ugyanakkor az összeomlásról rögzített felvételen látszik, hogy egy tartókábel elpattanásával indult a baj – a fémből készült kábel 10 éve volt kitéve a sós pára korrodáló hatásának, ami alaposan meggyengítette, a földrengés és a tájfun pedig megfeszítette azt. Az utolsó csepp a pohárban pedig a rajta áthaladó 40 tonnás tartálykamion volt...

Forrás: SchisCom

Vajon miért tűnt el hirtelen az óceán a Bahamákon?

2017. szeptember 9-én a Bahama-szigeteken található Long Islanden hirtelen nyoma veszett az óceánnak. Nem szimpla apályról volt szó, hiszen az óceán medre 5 km-es messzeségben a felszínre került. Ez a jelenség akár egy cunami előjele is lehetett volna, ám ezúttal más történt: egy nappal korábban egy ötös erősségű hurrikán tombolt a Bahamáktól keletre, méghozzá a 800 km széles Irma, amely kegyetlen, 300 km/h-s szelek kíséretében korbácsolta fel az óceánt, és nem mellesleg létrehozott egy úgynevezett negatív vihardagályt.

Forrás: SchisCom

Ez a ritka jelenség akkor alakul ki, amikor a hurrikán szele a parttól a tenger felé fúj, és míg az egyik oldalon kifelé nyomva a vizet áradásokat hozhat létre, addig a másik oldalon beszívja és eltünteti a víztömeget – akár sok-sok száz kilométerre elszállítva onnan. Azonban érdemes az új parton vigyázni, mert a hurrikán végeztével a víz visszatér.

Forrás: SchisCom

A Furcsa Föld tehát magyarázatot ad néhány bizarr katasztrófára, mítoszra és jelenségre, legyen az egy angyalszerű képződmény, ami Texas egén tűnt fel, vagy egy tó Brazíliában, amit mintha egyszerűen leeresztettek volna. A tízrészes sorozat még a legelképzelhetetlenebbnek tűnő jelenségeket is a tudomány nyelvén ésszerűsíti a Viasat Nature csatornán.

(Forrás: SchisCom)