Az agrárminiszter részvételével zajlott az Állatorvostudományi Egyetem állatvédelmi konferenciája

Vetter Szilvia
A konferenciát szervező Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, Vetter Szilvia.
Vágólapra másolva!
Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) Állatvédelmi Központja egész napos konferenciát szervezett „Állatvédelmi aktualitások 2021" címmel az állatvédelem témakörét érintő legfrissebb intézkedésekről, tervekről és kutatási eredményekről. A konferencia neves előadói az állami szférából, oktatási intézményekből, illetve szakmai és civil szervezetek köreiből kerültek ki. Az eseményt Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora nyitotta meg, majd Nagy István agrárminiszter köszöntötte a hallgatóságot. Kiemelt előadóként Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke mondta el gondolatait. Az eseményen került sor az „Év Állatvédő Óvodája" pályázat díjkiosztójára, továbbá együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem és a Civilút Alapítvány. A konferenciáról videófelvétel készült, amely hamarosan megtekinthető lesz az ÁTE Állatvédelmi Központ kommunikációs felületein.
Vágólapra másolva!

Korszakhatárhoz érkezett a magyar állatvédelem

„Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt néhány hónapban korszakhatárhoz érkezett a magyarországi állatvédelem. A területért felelős miniszteri biztost neveztek ki, nemzeti konzultációra került sor, megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács és az állatvédelmi oktatásért-kutatásért felelős tudásközpont, az ÁTE Állatvédelmi Központ. Közös feladatunk és felelősségünk, hogy a téma iránti fokozott figyelmet fenntartsuk, és megtörténjenek azok az intézkedések, amelyeket az állatszerető emberek régóta várnak"- ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket az esemény moderátora, a konferenciát szervező Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, Vetter Szilvia.

A konferenciát szervező Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, Vetter Szilvia. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

Megnyitóbeszédében Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta: az Állatorvostudományi Egyetem Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye,

az Egyetem története pedig egybeforr az állatvédelem magyarországi történetével.

A magyar állatorvos elődök vezető szerepet vállaltak az első állatvédő szövetségekben, egyesületekben, tudásuk, magas szintű gyógyító tevékenységük pedig ma is pótolhatatlan az állatvédelemben. Az Állatvédelmi Központ idei megalakításával az Egyetem – immáron sokadszor – hitet tett a tudományos alapú állatszeretet, a természetközeliség, illetve az etikus létezés alapelvei mellett.

Megnyitóbeszédében Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora hangsúlyozta: az Állatorvostudományi Egyetem Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye, az Egyetem története pedig egybeforr az állatvédelem magyarországi történetével. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte:

a kormány és az Agrárminisztérium célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a polgárok körében.

Hozzátette: ebben a szellemben indították el év elején az állatvédelemmel kapcsolatos online társadalmi párbeszédet is, amelynek során több mint negyedmillióan adtak hangot a véleményüknek a témában.

Kormányzati támogatás az állatvédő civil szervezeteknek

A válaszokból kirajzolódó társadalmi igényt figyelembe véve a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját, tavasszal megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács és ahogy eddig, úgy a jövőben is szigorúan fellépünk az állatkínzókkal, a tiltott állatviadalok szervezőivel, az illegális kutyaszaporítókkal és a gondatlan állattartókkal szemben is. A miniszter emlékeztetett, hogy az állatvédelem mindannyiunk közös ügye!

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte: a kormány és az Agrárminisztérium célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a polgárok körében. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos előadásában gróf Bethlen Istvánt idézte, miszerint „a világon semmi sem megy magától. Ezt csak azok hiszik, akik még soha semmit sem alkottak". Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos ezen gondolatok fényében

kiemelte, noha feladat bőven akad, egy olyan európai szintű hazai állatvédelem életre hívásán dolgozik a kormányzat, amelyre az utánunk jövő generációk is büszkék lehetnek majd.

Előadásában méltatta az állatvédő civil szervezeteket, akik lelkiismeretesen végzik munkájukat az állatok védelmében az irántuk érzett szeretet és felelősség jegyében. A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy még számos hasonló, magas színvonalú szakmai tanácskozás szolgálja és támogatja majd az állatvédelem nemes ügyét.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, noha feladat bőven akad, egy olyan európai szintű hazai állatvédelem életre hívásán dolgozik a kormányzat, amelyre az utánunk jövő generációk is büszkék lehetnek majd. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke előadásában elmondta: egyre többeket, egyre jobban érdekel az állatvédelem, valamint, hogy mit lehet tenni a minket körülvevő világ állataiért. A 14-30 éves korosztályra különösen jellemző, hogy teljes mellszélességgel kiáll egy-egy megvert, megkínzott kutya, vagy társállat mellett, vagy egy meglőtt, megmérgezett vadon élő állat mellett.

Mindenki, aki az állatvédelemért tenni szeretne, nehéz feladatot vállalt, amely komoly pedagógiai-, szemléletformálási munkát igényel.

A jelen és jövő generációit meg kell tanítani a humánus, tisztességes bánásmódra az állatokkal. Ebben a munkában nagy szerepe van a Nemzeti Állatvédelmi Tanácsnak, a különböző oktatási intézményeknek, és kiemelten fontos szerepe van az állatvédő társadalmi szervezeteknek.

Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke előadásában elmondta: egyre többeket, egyre jobban érdekel az állatvédelem, valamint, hogy mit lehet tenni a minket körülvevő világ állataiért. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

A konferencián sor került az ÁTE Állatvédelmi Központ szakmai támogatásával megalakult „Állatvédelem gyerekeknek" szerkesztősége által szervezett „Év Állatvédő Óvodája 2021" pályázat díjkiosztójára. Az első három helyezett és a különdíjas oklevelét Sótonyi Péter rektor adta át. Az első ízben kiírt pályázatra 81 pályamű érkezett szerte az országból. Meglepetés volt, hogy a beérkező pályázatok magas színvonalára tekintettel valamennyi pályázó óvoda megkapta idén az – egy éven keresztül használható - „Állatvédő Óvoda" címet.
A pályázat nyerteseit külön közleményben mutatjuk be.

Együttműködési megállapodást is aláírtak

Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a Civilút Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem. Az Alapítványt képviselő Gulyás Andrea kuratóriumi tag elmondta, hogy az együttműködés tovább erősíti a két szervezet kapcsolatát;

az Egyetem a tudomány oldaláról segíti a Civilút azon törekvését, hogy az állatvédelem kapcsán is kialakuljon a párbeszéd a civil - és szakmai szervezetek, valamint a döntéshozók között.

Gulyás Andrea emlékeztetett arra is, hogy a Civilút Alapítvány célkitűzése az egyéni és társadalmi felelősségvállalás erősítése.

Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a Civilút Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem. Az Alapítványt képviselő Gulyás Andrea kuratóriumi tag elmondta, hogy az együttműködés tovább erősíti a két szervezet kapcsolatát; az Egyetem a tudomány oldaláról segíti a Civilút azon törekvését, hogy az állatvédelem kapcsán is kialakuljon a párbeszéd a civil - és szakmai szervezetek, valamint a döntéshozók között. Forrás: https://univet.hu/hu/2021/06/04/az-agrarminiszter-reszvetelevel-zajlott-az-allatorvostudomanyi-egyetem-allatvedelmi-konferenciaja/

A konferencián előadást tartott továbbá (az előadások sorrendjében) Fekete Sándor György, az Állatorvostudományi Egyetem professor emeritusa, Dúl Udó, a Nemzeti Agrárkamara állattenyésztési csoportvezetője, Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem osztályvezető egyetemi docense, Miklósi Ádám, az Eötvös Loránd Tudományegyetem intézetvezető professzora, Daróczi István alezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda környezeti bűnözés elleni alosztályának vezetője, Sós Endre, az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetségének elnöke, a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa, Schütz Éva, a Szentendrei Kisállatkert tulajdonosa, állatorvos, Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon Alapítvány szóvivője, Benke-Bercsényi Kinga, az „Egy természetjáró lány" blog szerzője, Petrus Krisztina, az Ebugatta ügyvezető igazgatója, Szűcsné Mércse Adrienn, az Ürömi Állatotthon tulajdonosa, valamint Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek, szülőknek, pedagógusoknak Facebook oldal főszerkesztője.

Az ÁTE Állatvédelmi Központ a teljes konferencia videóanyagát nyilvánosságra hozza néhány napon belül, erről kommunikációs felületein ad hírt.

(Forrás: Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, elmző- és Módszertani Központ)