Harmincméteres óriást fedeztek fel Ausztráliában

Australotitan cooperensis
Ausztrália legnagyobb őshüllője, a Australotitan cooperensis tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a mintegy 90 millió éve élt hatalmas, 30 méter hosszú titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták meg, még 2007-ben.
Vágólapra másolva!

A Cooper becenevet kapta a hatalmas őshüllő

Ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak - adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja. Az Australotitan cooperensis tudományos elnevezést kapott faj a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjába tartozó növényevő dinoszaurusz volt.

A kréta földtörténeti időszakban élt, a hossza 25-30 méter lehetett, a magassága pedig elérte az 5-6,5 métert.

Nagyon hosszú nyaka és farka volt, az olyan jól ismert dinoszauruszokhoz hasonlíthatott, mint a brachioszaurusz vagy az apatoszaurusz.

Ausztrália legnagyobb őshüllője, a Australotitan cooperensis tudományos rekonstrukciója Forrás: SbS.com.au

A kutatók a Cooper becenevet adták neki, mivel az Eromanga-medencében lévő Cooper Creekben fedezték fel a maradványait még 2007-ban, de csak most azonosították tudományosan a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai. A szakemberek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját, méghozzá nagyjából teljes épségben.

Hatvanhét tonnát nyomhatott az óriás

"A dinoszauruszcsontok távoli helye, méretei és törékenysége késleltette a hivatalos meghatározást. Ilyen nagy és törékeny csontokat éveken át kell előkészíteni és megtisztítani" - idézte Robyn Mackenzie paleontológust, az Eromanga múzeum társalapítóját a brit napilap. Mackenzie férjével együtt alapította a múzeumot az után, hogy 2006-ban először bukkantak dinoszauruszcsontokra a családi birtokukon.

Azóta 15 dinoszaurusz maradványait találták meg a területen.

A paleontológus szerint Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján a dinoszaurusz mintegy 67 tonna tömegű lehetett.

Robin Mackenzie "Cooper" fosszíliáival Forrás: Australian News Review/Steve Young

Az Australotitan egy másik példányának maradványait szintén Eromangában találták meg. A George becenevű óriás combcsontjának mérete alapján nagyobb lehetett Coopernél, de mivel csontjai jóval töredezettebbek voltak, nehéz őt tanulmányozni. A világ legnagyobb dinoszauruszát, a Patagotitánt a dél-amerikai Patagóniában fedezték fel. Becslések szerint 37 méter hosszú és 55-69 tonna tömegű lehetett.

(Forrás: MTI)