24 ezer éve alvó zombikat élesztettek fel orosz tudósok

Felvétel az egyik ősi kerekesféregről
Vágólapra másolva!
Több mint 24 ezer éven át szunnyadtak Szibéria jegében azok az állatok, amiket most orosz tudósok ébresztettek fel - olvasható a Live Science cikkében.
Vágólapra másolva!

A felélesztett állatok a Bdelloidea osztályba tartozó kerekesférgek voltak. Ezek többsejtű, édesvizekben élő, mikroszkopikus nagyságú organizmusok, nevüket a szájnyílásuk körül található úgynevezett kerékszervről kapták. Ez utóbbi képződmény feladata a táplálék beterelése a szájnyílásba.

A Bdelloidea csoport képviselői nagyjából 50 millió éve jelentek meg, az eltelt idő alatt pedig több különleges képességre is szert tettek; korábbi kísérletek során kimutatták, hogy – 20 Celsius-fokon tartva akár 10 évig is életben maradhatnak. A Current Biology legfrissebb számában közölt kutatás azonban kiderítette, hogy az apró lények még ennél is szívósabbak:

orosz tudósok olyan kerekesférgeket élesztettek újra, amelyek 24 ezer éven át voltak a szibériai permafrosztba zárva.

Miután felébresztették őket, az állatok szűznemzéssel szaporodni kezdtek. A partenogenezis néven is ismert folyamat során az állat képes hím nélkül szaporodni, és ezáltal tulajdonképpen saját „klónjait" gyártja le.

Felvétel az egyik ősi kerekesféregről Forrás: Michael Plewka

Az ősi "zombik" a kriptobiózis képességének kifejlesztésével tudtak ilyen hosszú ideig életben maradni. A kriptobiózis lehetővé teszi, hogy az állat akkor is túléljen, ha az otthonául szolgáló vizes közeg kiszárad vagy befagy.

A folyamat során anyagcseréje teljesen leáll, és olyan fehérjéket halmoz fel, amelyekkel életműködését idővel újra tudja indítani.

A kerekesféreg arra is képes, hogy sérült DNS-ét kijavítsa, és védje sejtjeit a káros molekuláktól.

A kutatás során a puscsinói Talajtani Fizikokémiai és Biológiai Problémák Intézetének kutatói 3,5 méter mélyre fúrtak a szibériai örökké fagyott talajba (permafrosztba). A radiokarbonos kormeghatározás alapján az itt található réteg nagyjából 24 ezer éves. A mintákban olyan Adineta nembe tartozó kerekesférgeket azonosítottak, amik a kriptobiózis állapotában voltak. A vizsgálatok kizárták, hogy a talajréteg frissen szennyeződött volna, így az állatok minden kétséget kizáróan ősiek.

Felvétel az egyik ősi kerekesféregről Forrás: Michael Plewka

A kutatók az állatokat Petri-csészékbe helyezték, és megfelelő közeget biztosítva felélesztették őket. A férgek rövidesen mozogni, és szaporodni kezdtek.

A szakértők az eredmények alapján abban bíznak, hogy alaposabban is megismerhetik a kriptobiózis folyamatát.