A Kis-Sárréten már kikeltek az első gólyatöcs fiókák

gólyatöcs
Gólyatöcs (Hipantopus hipantopus). Fotó: Tóth Imre
Vágólapra másolva!
A gólyatöcs az elmúlt évtizedekben csak alkalmi fészkelőként fordult elő a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Éppen ezért örvendetes, hogy a tavalyi esztendő után idén ismét költ a területen.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 15 költőpárt számoltak, akárcsak az előző évben. A korábban fészket rakó pároknál a napokban keltek ki az első fiókák, a többségnél azonban még tart a kotlás. A párok ezúttal is a nemrégiben elkészült kisvátyoni vizes élőhely-rekonstrukciót választották, azon belül is a Kerek-rét mocsarának szélső, sekély vizű, tocsogós területét.

A faj számára alkalmas költőhely kialakításában nagy szerepet játszott a nemzeti park itt legelő szürkemarha gulyája is. A nagytestű állatok legelésükkel és taposásukkal megbontották a zárt sásos, gyékényes növényzetet, és az így kialakult terület immár kielégíti a gólyatöcsök fészkelési és táplálkozási igényeit.

Gólyatöcs (Hipantopus hipantopus). Fotó: Tóth Imre Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-kis-sarreten-mar-kikeltek-az-elso-golyatocs-fiokak-255

A gólyatöcs, vagy régebben használt nevén a széki gólya hosszú lábával és csőrével, valamint fekete-fehér színével valóban aprócska fehér gólyához hasonlít. Több alfaja a világ szinte összes kontinensén megtalálható. A kopár, sekély vízborítású helyeken költ, hazánkban gyakran gulipánok társaságában. A hazai állomány nagysága erős hullámzást mutat, 200-1000 pár között ingadozik attól függően, hogy az adott évben mennyi, számára alkalmas élőhely áll rendelkezésre. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a kotlási idő 25-26 nap. Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel táplálkozik, ilyenkor kihasználja hosszú lábait, melyekkel mélyebben gázol, mint más partimadarak.

Magyarországon rendszeres fészkelő, a nálunk költő párok száma az adott év csapadékviszonyaitól függ. Főleg szikeseken, nedves réteken, elöntéseken, belvizeken lehet megfigyelni. Vonuló madár, március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, augusztusban a többség el is hagyja hazánkat. Európai állománya stabil, a hazánkban költő párok száma ingadozó, a természetes szikes tavak védelme nélkül nem lehet stabilizálni állományát.

A vizes élőhelyek rekonstrukciója a faj számára kedvező, várhatóan a sikeres költések számának növekedését eredményezi. A jelentősebb költőhelyei védelem alatt állnak, ezek megfelelő kezelésén múlik a faj hosszú távú jövője hazánkban.

Gólyatöcs (Himantopus himantopus). Fotó: Tóth Imre Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-kis-sarreten-mar-kikeltek-az-elso-golyatocs-fiokak-255

Fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőség szerint víz vegye körül, a növényzeti borítottság 50% körül alakuljon, magassága körülbelül 30 cm legyen. Laza telepeket alkot, máskor egyesével fészkel. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. A fészekalj megsemmisülése esetén pótköltésbe kezdhet. A fiókák egy hónapos korukban már képesek repülni, de szüleikkel még ezután is összetartanak.

Az alábbi videón gólyatöcsök láthatók.

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)