Jelentős áttörést értek el az avokádótermesztésben

Mashed Mashed avocado appetizer avocado background bio brown close-up core cut delicious diet dieting eating exotic food fresh freshness fruit gourmet green half health healthy ingredient lifestyle market nature nutrition organic peel pieces plant portion
Avokádó
Vágólapra másolva!
Jelentős áttörést értek el az avokádótermesztésben ausztrál kutatók, ami biztosíthatja a gazdák számára, hogy lépést tartsanak a népszerű gyümölcs iránti egyre növekvő kereslettel.
Vágólapra másolva!

A Queenslandi Egyetem szakemberei egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely révén egyetlen milliméternyi dugványból akár 500 új fa is növeszthető, míg mostanáig egy dugványból egyetlen új fa lett.

- mondta Neena Mitter, a projekt vezetője.

Az innováció, amelynek tökéletesítésén nyolc éven át dolgozott Mitter csapata, valószínűleg átformálja a már most anyagilag gyümölcsöző ipart, amelynek éves forgalma csaknem 500 millió ausztrál dollár (109 milliárd forint). Az ausztrálok fejenként átlagosan 3,8 kilogramm avokadót fogyasztanak éves szinten.

Mitter szerint az avokádótermesztőknek jelenleg akár három évet is várniuk kell a faiskolában leadott rendeléstől számítva, mire elültethetnek egy fát.

Az új rendszerrel ez az idő nagyjából egy évre csökkenne.

Avokádó Forrás: 123rf.com

A hagyományos avokádószaporítással ellentétben, ahol a fáknak nagy területre van szükségük, az új eljárással 25 ezer növény nevelhető egy 10 négyzetméteres helységben.

Mitter szerint az általuk kifejlesztett fenntartható technológiához kevesebb vízre, megtermékenyítő közegre, kártevővédelemre és termőföldre van szükség. Az eljárást már tesztelik - a népszerű Hass fajtával - Queensland, Nyugat-Ausztrália és Új-Dél-Wales államokban.

(MTI/Hszinhua)