Két vikingkori rokont hoz össze ismét egy kiállítás

vikingek
A vikingek voltak a korai középkor legtapasztaltabb tengerjáró hajósai
Vágólapra másolva!
Két egymással rokoni kapcsolatban álló, vikingkori férfi csontvázát állítják ki Koppenhágában. A tárlat érdekessége, hogy a két férfi közül az egyik maradványait Dániában, a másikét Angliában találták meg.
Vágólapra másolva!

A szakemberek az Északi-tenger mindkét oldalán genetikai kapcsolatot mutattak ki a két férfi között. Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem genetikusa szerint a DNS-vizsgálatok alapján vagy féltestvérek voltak, vagy unokaöcs és nagybácsi.

Egyikük a dániai Fyn szigeten élt, gazdálkodó volt, és az 50-es éveiben járt, amikor meghalt. Csontvázát 2005-ben tárták fel Otterup település közelében.

A 182 centiméter magas férfi ízületi gyulladással küzdött csaknem minden csontjában és a bordáinak egy részében tuberkulózisra utaló gyulladás jeleit is azonosították.

A férfi valószínűleg részt vett a vikingekre jellemző portyázó rablóhadjáratokban, erről árulkodik a bal medencéjén lévő sérülés, amely egy karddöfés eredménye lehet. Jesper Hansen, az Odensei Városi Múzeumok vezető kurátora szerint ez a seb okozhatta a halálát, mert a jelek szerint nem gyógyult be.

Az Északi-tenger másik oldalán egy Oxfordhoz közeli tömegsírban találták meg a másik, fiatalabb férfi csontvázát 2008-ban, legkevesebb 35 másik férfi maradványaival együtt. Mindannyiukat több mint ezer évvel ezelőtt ölték meg, amikor az akkori uralkodó több tucatnyi dán telepes lemészárlását rendelte el.

- mondta Lasse Soerensen, a Dán Nemzeti Múzeum kutatási vezetője, hozzátéve, hogy az áldozat koponyáján legalább kilenc sérülés nyomai láthatóak és többször is hátba szúrták lándzsával.

A két csontvázat a Togtet - dánul A portya - című kiállításon nézhetik meg együtt az érdeklődők június 26-tól a Dán Nemzeti Múzeumban.

(MTI/AP)