A Főkert és az MME által közösen kihelyezett 950 db „B" és „D" típusú mesterséges madárodúk ellenőrzése lezajlott a budapesti parkokban.

Kihelyezéskor törekedtek arra, hogy a főváros zöldterületeit lefedjék, így összesen 17 helyszínre lettek különböző mennyiségben szétosztva az odúk: Margitsziget, Tabán, Városmajor, Óbudai-sziget, Vérmező, Népliget, Gellérthegy, Kubala László park, Nehru, Március 15.-e tér, Feneketlen-tó, Gesztenyés kert, II. János Pál pápa tér, Tímár utca, Flórián tér, Szabadság tér, Szilágyi Erzsébet fasor. 

Forrás: https://www.mme.hu/odulako-madarak-budapest-parkjaiban

A költési időszakban valamennyit ellenőrizték, egy vagy több alkalommal. Összesen 282 odúban volt bizonyítottan költés 2021-ben, leggyakoribb fészkelő fajnak a széncinege bizonyult, 212 pár fészkelt az odúkban. Őket követte a kék cinege 37, a seregély 9, a mezei veréb 3, illetve a csuszka 2 párral.

Kék cinege (Parus caeruleus) és tojásaiForrás: Origo

Ezeken felül 17 odúban költött még kék vagy széncinege, de a fészek stádiumából az ellenőrzés idejében még nem lehetett biztosan megállapítani, hogy melyik faj volt a kettőből. Ellenőrzéseik során összesen 1166 tojást és 632 fiókát számoltak meg. A madarakon kívül más állatok is elfoglalhatják és használhatják az odúkat, például az éjszakai életmódot folytató pelék.

Seregély (Sturnus vulgaris) és tojásaiForrás: https://www.mme.hu/odulako-madarak-budapest-parkjaiban

Hazánkban három fajuk él, közülük a nagy pele a Népligetben fordul elő és a költési időszakon kívül előszeretettel foglalja el a kihelyezett odúkat.

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)