Új missziót indít a Vénusz kutatására az Európai Űrügynökség. Az ESA csütörtökön jelentette be, hogy az új EnVision nevű szonda 2030-tól fogja vizsgálni a bolygót.

Az űrjármű "egységes képet" fog adni az égitestről. Feladata az lesz, hogy megvizsgálja, miért formálódott ennyire eltérően a Föld és a Vénusz.

A két bolygó nagyjából azonos méretű és összetételű, a Vénusz azonban lakhatatlan. Az űrügynökség legutóbbi, 2005 és 2014 közötti missziója a bolygó mérgező légkörének vizsgálatát szolgálta.

A Vénuszon a hőmérséklet elérheti akár az 500 Celsius-fokot is. A légkör szinte kizárólag szén-dioxidból áll és erőteljes üvegházhatást generál.

Az EnVision űrszonda fantáziarajza, háttérben a Föld és a Vénusz stilizált rajzaForrás: NASA

A Vénusz többek között a Földtől való viszonylag kis távolsága miatt érdekli a csillagászokat. Egyes szakemberek megtestesült figyelmeztetésként tekintenek a bolygóra, amely szerintük azt szemlélteti, milyen barátságtalanná válhat a Föld a klímaváltozás előrehaladtával.

Egy hete az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két új Vénusz-misszió indítását jelentette be: a DaVinci és a Veritas 2028 és 2030 között indulnak útnak a tervek szerint.