Az évek óta rendszeres madárgyűrűző tevékenységnek köszönhetően nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben rendszeren megfigyelhetők nagyobb számban nyakgyűrűs nyári ludak a Velencei-tónál és a környékén.

A nyári lúd (Anser anser) Eurázsia jelentős részén elterjedt faj. Nagyon korán kezdi a költést, gyakran már márciusban kotlik. Nádasokban mocsarakban költ, fészkét általában nádból építi.
Fészekalja legtöbbször 5-6 tojásból áll, de előfordulhat, hogy több tojó azonos fészekbe rakja a tojásait. A fiókák 27-28 nap múlva bújnak ki a tojásból, fészekhagyóak. Csak a tojó ül a tojásokon de mindkét szülő vezeti védelmezi őket. A fiatalok kéthónaposan már önállóak, nyár közepére a családok nagyobb csapatokba verődnek. Táplálékukban a szárazföldi fűfélék dominálnak, de kevés vízinövényt is fogyasztanak. Gabonatarlókra és vetésekre is kijár táplálkozni. 

Nyári ludak (Anser anser) nyakgyűrűvel. Fotó: Polgár MártaForrás: https://www.mme.hu/fejer-megyei-helyi-csoport/nyari-ludak-velencei-tonal

A színes nyakgyűrűknek köszönhetően az elmúlt időszakban többször is leolvasásra került a H 189 és H 190 számú nyakgyűrűt viselő nyári ludak, amelyek idén is fiókákat vezető libacsaládot alkotnak.
A MME gyűrűzési adatbázisából kiderül, hogy a két öreg madarat 2020. május 16 -án szintén a Velencei-tónál az Agárdi Park Strandon gyűrűzte meg Dr. Koleszár Balázs. A két madár már 2020-ban nagy valószínűséggel egy pár alkotott és együtt nevelték akkor is fiókáikat.

2021. április 22. Libapár vezeti a fiókáit az agárdi Tófelügyelőség öblében. Fotó: Polgár MártaForrás: https://www.mme.hu/fejer-megyei-helyi-csoport/nyari-ludak-velencei-tonal

A gyűrűzés óta is a rendszeres és nagy számú gyűrű leolvasásoknak köszönhetően az is látszik, hogy a két madár azóta még a téli időszakban is együtt mozgott a tó környékén.

2020. május 16. Libák az agárdi Park Strandon. Fotó: Polgár MártaForrás: https://www.mme.hu/fejer-megyei-helyi-csoport/nyari-ludak-velencei-tonal

A nyári lúd a házilúdfajták többségének őse. Neve arra utal, hogy nyáron, költési időben is megfigyelhető Magyarországon, szemben a többi vadlúddal, melyek nem költenek nálunk. Hazai állománya a sok évtizedes védelemnek és vadászati tilalomnak köszönhetően napjainkra jelentősen megerősödött, így újra vadászhatóvá tették. Ősszel a hazai állomány mellé északról érkeznek vendégek, a tél beálltával együtt vonulnak dél felé. Kis csapatai rendszeresen áttelelnek.

2021. január 30. Libák a dinnyési lólegelőn. Fotó: Polgár MártaForrás: https://www.mme.hu/fejer-megyei-helyi-csoport/nyari-ludak-velencei-tonal

Eurázsia jelentős részén elterjedt faj, a többi lúdfajnál délre népesíti be a vizes élőhelyeket. Nagyon korán kezdi a költést, gyakran már márciusban kotlik. 

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)