Sokan tévesen azt gondolják, hogy az aranyér kellemetlen tünetei csak az időseket érintik, ezzel ellentétben a felmérések szerint a felnőtt lakosság közel fele 50 éves korára legalább egyszer megtapasztalja, hogy milyen együtt élni ezzel a kellemetlen betegséggel. Ez sajnos a mozgásszegény életmódnak is köszönhető, pedig a rendszeres mozgással sokat tehetünk azért, hogy minél később, sőt, egyáltalán ne is találkozzunk aranyérproblémákkal. De mit szabad sportolni, és mit érdemes teljesen elkerülni?

Tisztában vagyunk azzal, hogy az egészséges életmód hozzásegíthet hosszú, betegségektől mentes élethez, a rendszeres mozgás pedig az egészséges élet alapeleme: érdemes hetente 2-3 alkalommal beiktatni az aktív mozgást a napjainkba.

Ha betegek vagyunk, nem érezzük magunkat teljesen jól a bőrünkben, nehezebben vesszük rá magunkat a kimozdulásra, pedig vannak olyan betegségek, melyeknek kifejezetten jót tesz, ha átmozgatjuk a testünket. Az aranyeres elváltozásokkal sem kell bezárkózni a négy fal közé, csak meg kell találni azt a kíméletes mozgásformát, amit biztonságban, kényelmesen végezhetünk!

Nem kell tehát lemondani a mozgás öröméről, csak meg kell tanulni alkalmazkodni a fennálló helyzethez: ha eddig futni jártunk, váltsuk le ideiglenes gyorsgyaloglásra, a bicikli helyett válasszuk az elliptikus trénert, vagy – ha még nem tettük – kezdjünk bele az egyik legkímélőbb sportba, és menjünk úszni! Ha ragaszkodunk a szokásainkhoz, és mondjuk továbbra is a kerékpározásra vágyunk, érdemes az eszközöket lecserélni, például vásároljunk szélesebb, kényelmesebb ülést. Jót tehet az is, ha könnyebb útvonalat választunk, az aranyér kiújulása esetén semmiképp nem érdemes húzósabb terepen vagy maratoni távon megerőltetni a szervezetet. Ezeket a sportokat tehát akkor is nyugodtan végezhetjük, ha kiújult az aranyerünk, de természetesen akkor járunk a legjobban, ha nem csak akkor kapunk észbe, ha már kialakult a probléma, hanem folyamatosan teszünk azért, hogy minél tovább egészségesek maradjunk: azaz a rostban és vitaminokban gazdag táplálkozás mellett a rendszeres, könnyű mozgásra is odafigyelünk.

Forrás: CC0 Public Domain

Javasolt megismerkedni az intimtornával is, - különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk az aranyérbetegségre - melynek köszönhetően megtanuljuk helyesen mozgatni az izmokat. Ezeket a gyakorlatokat lényegében bárhol el tudjuk végezni, miután elsajátítottuk, és nem csak az aranyérproblémákra nyújthat megoldást, de a szexuális életünkre is pozitív hatással lehet.

Szerencsére az aranyér kíméletesen, hatásosan gyógyítható, ha idejében elkezdjük a kezelést.