Először kapott bionikus lábprotézist egy madár

szakállas saskeselyű
Mia így újra teljes életet élhet
Vágólapra másolva!
Bionikus lábprotézist kapott Mia, a szakállas saskeselyű a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, az emberek gyógyítása terén már régóta használt osseointegrációs módszert először alkalmazták madáron.
Vágólapra másolva!

Az olyan nagytestű madarak, mint a saskeselyűk esetében a végtag elvesztése járásképtelenséghez, majd alultápláltság miatti pusztuláshoz vezet. A végtagot lehet protézissel helyettesíteni, de eddig nem volt lehetséges a hagyományos protézisek használata röpképes madaraknál, mivel az rendkívüli megterhelést jelentene számukra a mindennapokban.

Oskar Aszmannt és kutatócsoportját a bécsi egyetem plasztikai, helyreállítási és esztétikai sebészeti karán már régóta a világ vezető bionikus végtaghelyreállítási specialistái között tartják számon.

Tavaly ők alkották meg az első teljesen integrált bionikus kézprotézist. Egy alsó-ausztriai madármenhelyen élő Mia olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy lábát amputálni kellett.

Oskar Aszmann (MedUni Wien), Rickard Branemark (MIT Media Lab USA & Schweden), Sarah Hochgeschurz (VetmedUni Wien), Flavia Restitutti und Attillio Rocchi (beide Dept. Anästhesie der VetmedUni Wien) Forrás: https://www.meduniwien.ac.at/

– idézte az egyetem honlapja Aszmannt. – Nyilvánvaló volt, hogy a madár nem fogja hosszan túlélni végtagja elvesztését, ezért megterveztünk és megalkottunk egy különleges csontimplantátumot, amelyet sebészileg hozzáillesztettünk a végtagcsonkhoz.

Ez az új technika az osseointegráció, és Aszmann kutatócsoportja a közelmúltban alkalmazta először Ausztriában beteg emberen, aki a karját vesztette el, de madáron még soha nem próbálkoztak vele. Az osseointegrációban a protézis külső részeit közvetlenül a csonthoz erősítik, hogy biztosítsák a szoros csontkapcsolatot.

Mia így újra teljes életet élhet Forrás: CreativeNature/Depositphotos

A műtét, amelyet a San Franciscó-i Osseintegrációs Központ kutatójával, Rickard Branemarkkal végeztek, sikeresnek bizonyult, a keselyű rehabilitációját a Haringsee-ben lévő madármenhelyen végezték.

Aszmann hangsúlyozta: három hét után a madár először kísérelt meg járni, és hat hét után a protézis teljes terhelést kapott.

Ma már a szakállas saskeselyű képes leszállni, mindkét lábával járni, ő az első bionikus madár.

(MTI)