Több millió fát ültettek el az erdőirtások elleni küzdelem jegyében

faültetés
Mintegy 210 millió fát ültettek Pekingben 1980 és 2020 között
Vágólapra másolva!
Ghánában egyetlen nap alatt legalább ötmillió fa elültetésére tettek kísérletet az erdőirtások és a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében - közölte Nana Akufo-Addo államelnök pénteken, az idén első alkalommal megtartott Zöld Ghána Napon.
Vágólapra másolva!

Szombat délutánig 2,7 millió fát már elültettek, jelentette a ghánai erdészeti hivatal a Facebook-oldalán.
A földművelésügyi minisztérium szerint több mint hétmillió facsemetét osztottak szét a ghánai parkok, iskolák és vállalkozások számára. A nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban az akció résztvevői számára eszközöket is szétosztottak a fák elültetéséhez.

Az emberek választhattak is, hogy gyümölcs-, haszon- vagy díszfákat ültetnek el.

Akufo-Addo az elnöki palota területén maga is elültetett egy guajakfát. A latinul lignum vitae, vagyis az élet fája nevet viselő növény a világ egyik legkeményebb fája, nevét onnan kapta, hogy számos gyógyszer alapanyagául szolgál.

Több millió fát ültettek el az erdőirtások elleni küzdelem jegyében Forrás: Pexels

– jelentette ki Akufo-Addo. – Nem várhat holnapig vagy holnaputánig. Most kell cselekednünk.

Környezetvédők szerint nagy részben a mezőgazdaság térnyerése, illetve a fakitermelés és a bányászat vezetett a ghánai erdőségek jelentős mérvű pusztulásához. Az aranyban gazdag nyugat-afrikai ország erdészeti hatósága szerint

az 1990-es évekhez képest az erdőtakaró kevesebb mint ötödére zsugorodott.

A kormány elképzelései szerint a Zöld Ghána Napot évente megtartanák azzal a becsvágyó célkitűzéssel, hogy a mostani célkitűzést százmillió elültetett facsemetére emelnék 2024-ig.

(MTI/Reuters)