Száznegyven év után jelentek meg újra a szakállas saskeselyűk

szakállas keselyű
A szakállas keselyű nagy magasságban járőrözve keresi dögökből és hulladékokból álló táplálékát
Vágólapra másolva!
Két fiatal szakállas saskeselyű nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban a héten egy európai szintű újrahonosítási program keretében. Az eseményt történelminek nevezte a bajor környezetvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön engedték szabadon a két fiatal nőstényt a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban, amit történelminek nevezett Thorsten Glauber bajor környezetvédelmi miniszter. A bajor nemzeti parkban az elkövetkező 10 évben évente 2-3 további saskeselyűt telepítenek vissza a vadonba, a projektre 750 ezer eurót költenek.

A szakállas keselyű nagy magasságban járőrözve keresi dögökből és hulladékokból álló táplálékát Forrás: Pinterest

– mondta el Norbert Schäffer, a tartományi madárvédelmi szövetség elnöke. – Hanem azért is, mert betöltenek egy földrajzi űrt: hosszabb távon Marokkótól Olaszországon, a Balkánon és Törökországon át Közép-Ázsiáig terjedő élőhelyet akarnak létrehozni.

Az Alpok nyugati részén már korábban sikeresen újrahonosították a 90 százalékban patások tetemeivel táplálkozó dögevőket.

A tapasztalatok szerint a legtöbb ragadozó átmeneti vándorlás után szabadon engedési helyének térségében alakít ki saját territóriumot.

A frissen kitelepített két madár első szárnypróbálgatásait a vadonban a www.lby.de/bartgeier-webcam honlapon lehet nyomon követni a következő hetekben.

Az Alpokban az utolsó vadon élő szakállas saskeselyűt 1913-ban ejtették el az olaszországi Aosta-völgyben. A faj európai szintű újrahonosítása 1986 óta tart.

(MTI/dpa)