Egészséges utódok jöttek a világra csaknem hat éven át nagy mennyiségű kozmikus sugárzásnak kitett egérspermából - számoltak be eredményeikről japán kutatók a Science Advances című folyóiratban publikált tanulmányukban.


Hat év után tért vissza a Földre az utolsó ivarsejtcsomag

A liofilizált - fagyasztva szárított - spermát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tárolták, majd miután visszahozták a Földre és rehidratálták, 168 egészséges egeret "hoztak létre" belőle - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A szakemberek szerint mindegyik egérkölyöknek normális külseje volt

és a genetikai vizsgálatuk sem mutatott ki rendellenességet.

A tanulmányt vezető Vakajama Teruhiko, a japán Jamanasi Egyetem munkatársa és kollégái három tárolót egyenként 48 ondóampullával küldtek fel az ISS-re 2013-ban.

A Nemzetközi Űrállomás, az ISS fotójaForrás: AFP/-

A szakemberek azt vizsgálták, hogy az űrbéli sugárzásnak való hosszú távú kitettség roncsolja-e a reprodukciós sejtekben lévő DNS-t és hozzájárul-e a mutációk átadásához a következő nemzedékeknek.Kilenc hónap, majd két év és végül hat év elteltével küldtek vissza ampullákat a Földre, hogy megtermékenyítsenek velük nőstény egereket, ami több száz utód születését eredményezte. A kutatók szerint, amikor a már felnőtt "űregerek" párosodtak, a következő nemzedék is normálisnak tűnt.

A jövő hosszú távú űrutazásai miatt számít jelentősnek az eredmény

"Amikor eljön az ideje annak, hogy más bolygókra vándoroljunk, fenn kell tartanunk a genetikai erőforrások sokszínűségét, nem csupán az emberek, hanem a háziállatok és a haszonállatok esetében is" - írták a szakemberek, hozzátéve, hogy anyagi és biztonsági okokból valószínű, hogy az ivarsejteket űrhajókon tárolva és nem élő állatok révén fogják szállítani.

Egy jövőbeli Mars-bázis fantázia rajza. A  kísérlet a jövő hosszú távú űrutazásai miatt számít fontosnakForrás: ruag.com

A szakemberek azért döntöttek a liofilizált sperma mellett, mert az szobahőmérsékleten tárolható és számításaik szerint akár 200 évig is eláll az ISS fedélzetén. Más bolygók meghódítása a Föld védelmező légkörének és mágneses mezejének az elhagyását jelenti. A mélyűr tele van a szoláris-energikus részecskékkel és a Naprendszeren kívüli galaktikus kozmikus sugarakkal összefüggő erős sugárzással.

Kísérleti egér. Az egér hímivarsejteknek nem ártott a kozmikus sugárzásnak való hosszú kitettségForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

A Napon jelentkező flerek révén olyan részecskék termelődnek, amely különösen roncsoló hatással lehetnek az emberek egészségére és behatolnak a jelenlegi űrhajókba.
A szakembereknek még vizsgálniuk kell, hogy a kozmikus sugárzás milyen hatással van a fagyasztott petesejtekre és megtermékenyített embriókra.

(Forrás: MTI)