Gyorsabban töredezik az Antarktisz gleccsereit védő selfjég

Antarktisz
Jégtáblák az Antarktisz vizein
Vágólapra másolva!
A műholdas felvételek szerint az eddiginél gyorsabban töredezik az Antarktisz gleccsereit a tengerbe omlástól védő selfjég.
Vágólapra másolva!

A nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser selfjegének vesztesége 2017-ben felgyorsult. A tudósok szerint a gleccserek összeomlása miatt a klímaváltozás is gyorsabban megtörténhet, mint ahogyan azt korábban jósolták. Az úszó selfjég úgy viselkedik, mint az üvegben lebegő dugó: megakadályozza, hogy a nagyobb jégtömegek bekerüljenek az óceánba.

A selfjég 20 kilométert húzódott vissza 2017 és 2020 között egy a Science Advances című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint. A selfjég omladozását egy európai űrszonda figyelte meg, mely hatnaponta készít felvételeket.

Látható, ahogyan szétesik a jég. Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, mely fő jégtömegének már mintegy 20 százalékát elveszítette - fejtette ki Ian Joughin, a Washingtoni Egyetem gleccserkutatója.

Forrás: Pixabay

Három nagy szétesési esemény történt 2017 és 2020 között, melyek hatására több mint 80 kilométer hosszú és 36 kilométer széles jéghegyek keletkeztek. Ezek később kisebb részekre estek szét.
Joughin a fő gleccsertömeg két pontját követte kutatásain és megfigyelései szerint ezek 2017-től kezdődően 12 százalékkal gyorsabban kezdtek mozogni.

- mondta a kutató.

A Pine Island és a Thwaites két egymás melletti gleccser az Antarktisz nyugati részén, melyek jégvesztesége miatt a tudósok leginkább aggódnak.

A Pine Island-gleccser 180 trillió tonnányi jeget tartalmaz, a kontinens jégveszteségének mintegy egynegyedéért felelős. Olvadása a tengerszint fél méteres emelkedését eredményezné.

- közölte az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Isabella Velicogna.