Pusztulnak a korallzátonyok

Kay Davis
Kay Davis egy vizsgálatot vezet egy sík zátonyon a Heron-szigetnél a Nagy-korallzátonyban Ausztáliában.
Vágólapra másolva!
Globálisan súlyos helyzetben vannak a korallzátonyok. Van, ahol már elérték a kritikus helyzetet, el kezdődött a feloldódásuk, vagyis pusztulnak.
Vágólapra másolva!

A világ korallzátonyai eltűnhetnek a század közepére. A korallok csontvázukat a tengervízben lévő kalcium- és karbonátionokból építik. A klímaváltozás azzal, hogy elsavasítja az óceánt, nehezebbé teszi a kalcifikációt, mivel a savasodás csökkenti a kalciumionokat és a kalcium-karbonát ionok koncentrációját a vízben. Ez még súlyosabb időjárási eseményeket okoz, mint pl. hőhullámok és ciklonok, amik stresszelik a korallokat és ez kimeríti az növekedéshez szükséges energiájukat.
Hogy megnézzék milyen hatással van az a globális korallzátony egészségre Kay Davis és kollégái, az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatói 36 korallzátony helyszín adatait analizálta 11 országban, köztük az ausztrál Nagy-Korallzátonyt és a japán Shiraho korallzátonyt és azt találták, hogy a korallzátonyok kalcium-karbonát lerakó rátája 4 %-kal csökkent 1970 óta.

Kay Davis egy vizsgálatot vezet egy sík zátonyon a Heron-szigetnél a Nagy-korallzátonyban Ausztáliában. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2280570-coral-reefs-may-start-dissolving-faster-than-they-can-grow-by-2054/

Ha ez a trend folytatódik, a 2054-re el fogja érni a kritikus helyzetet, ami által a korallok nem nőnek tovább és a kalcium-karbonát struktúrájuk el kezd feloldódni az óceánban. Nem minden egyes korallzátony pontosan 2054-re, de az analízis azt mutatja, hogy ez lesz az átlag.

A trend már elkezdődött, a Florida Korallzátony északi részében már elérte a kritikus helyzetet.

Az ausztrál Nagy-korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyüttese Forrás:Elter Károly

Ahogy a korallzátony küzd, hogy újraépítse magát, ki van téve annak a kockázatnak, hogy az algák átveszik a hatalmat. Ahogy a stressz esemény hat a korallokra, a tengeri algának esélyt ad, hogy települjön és növekedni kezdjen. A kutatók azt találták, hogy a tengeri alga a hanyatló kalcifikációval egyidejűleg növekszik, ami az ökoszisztéma funkcionalitásában elmozdulást mutat az algaszerű dominancia felé. Hogy lassítsuk, vagy megállítsuk ezt a trendet, sürgősen tenni kell a klímaváltozás ellen. Az egyetlen remény, hogy megőrizzük őket, az üvegházgázok emissziójának globális csökkentése és a lokális változtatások, hogy javítsuk a vízminőséget.

(Forrás: New Scientist)