A tudósok az aszálykockázat meredek emelkedését jósolták az Európai Unió mezőgazdasági behozatalának összességében.
A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elmúlt 25 évben ezeknek csak 7 százaléka volt veszélyeztetett, ám a következő 25 évben az arány 37 százalékra nőhet, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen csökken. A tudósok szerint az ellátás hiánya magasabb árakat eredményezhet.
Az elemzés csak az aszályt vette figyelembe; de más éghajlati hatások, például árvizek és megnövekedett kártevők tovább ronthatják a helyzetet.
Egyes régiók azonban a jövőben alacsonyabb aszálykockázatúak lehetnek, ami részben kompenzálhatja az „elvesztett" terményeket.
Az éghajlatváltozás hatásai nem csak a határainkon belül jelentkezhetnek
– mondta Ertug Ercin, a R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatója a TheGuardian online portálnak. – A tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy miként kapcsolódunk globálisan a kereskedelem révén, és az éghajlat által vezérelt katasztrófák a határainkon kívül hogyan érinthetik közvetlenül az életünket, amelyek valóban relevánsak lehetnek társadalmunk és gazdaságunk szempontjából.
Hozzátette: ezeket nem hagyhatjuk többet figyelmen kívül. A tanulmányban a szakemberek több következtetést is levontak. Többek között, hogy
a közeljövőben bizonyos növények EU-ba történő ellátása megszakadhat a világ más részein tapasztalható fokozott szárazság miatt.
Az éghajlattal szemben leginkább veszélyeztetett import termékekként a kávét, a kakaót, a cukornádat, az olajpálmát és a szóját azonosították.
A jelentés szerint a világ kávéjának egyharmadát szállítják az unió országaiba, ennek fele Brazíliából és Vietnámból származik, amelyek a globális felmelegedés fokozódásával fokozottan ki vannak téve az aszálynak. A tudósok hozzáteszik azt is, hogy bár Kolumbia és Kenya kevésbé sebezhető, a kánikula és a levélrozsdás gomba szintén károsítja a kávé termesztését.
Az EU a felhasznált szójababnak csak körülbelül 3 százalékát állítja elő, de a szójabab-behozatal 60 százaléka olyan helyekről származik, amelyek a károsanyag-kibocsátási előrejelzések szerint nagy mértékben kiszolgáltatottak az aszálynak
– mutattak rá a kutatók. – Mivel a szójabab kulcsfontosságú az állatok takarmányozásában, ez rendkívül kiszolgáltatottá teszi az országokat a szójatermelés bármilyen zavarával szemben.
A csokoládégyártás száz százalékban a kakaóimporttól függ, és az elemzés szerint
az aszály kiszolgáltatottsági szintje az előrejelzések alapján Indonéziában és Malajziában, valamint kisebb mértékben Elefántcsontparton és Ghánában nőni fog.
A tanulmány becslése szerint a kakaóbab import 28 százaléka 2050-ben nagy sebezhetőségű helyekről fog származni.