Le tudna mondani a kávéról és a csokoládéról?

csokoládé
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány szerint az éghajlati válság zavarokat okozhat az európai kávé- és csokoládéellátásban, mivel aszályok sújtják a termelő országokat. A kutatók magas fokú kiszolgáltatottságot találtak például a pálmaolaj-behozatal szempontjából is, amelyet számos élelmiszerben és termékben használnak. Emellett a tanulmány szerint gondok merülhetnek fel a szójabab kapcsán, amely a csirkék és sertések fő takarmányainak számít az Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

A hatások nem csak a határokon belül jelentkeznek

A tudósok az aszálykockázat meredek emelkedését jósolták az Európai Unió mezőgazdasági behozatalának összességében.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elmúlt 25 évben ezeknek csak 7 százaléka volt veszélyeztetett, ám a következő 25 évben az arány 37 százalékra nőhet, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen csökken. A tudósok szerint az ellátás hiánya magasabb árakat eredményezhet.

Az aszály veszélyeztetheti a csokoládé előállítását Forrás: shutterstock.vom

Az elemzés csak az aszályt vette figyelembe; de más éghajlati hatások, például árvizek és megnövekedett kártevők tovább ronthatják a helyzetet.

Egyes régiók azonban a jövőben alacsonyabb aszálykockázatúak lehetnek, ami részben kompenzálhatja az „elvesztett" terményeket.

– mondta Ertug Ercin, a R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatója a TheGuardian online portálnak. – A tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy miként kapcsolódunk globálisan a kereskedelem révén, és az éghajlat által vezérelt katasztrófák a határainkon kívül hogyan érinthetik közvetlenül az életünket, amelyek valóban relevánsak lehetnek társadalmunk és gazdaságunk szempontjából.

Hozzátette: ezeket nem hagyhatjuk többet figyelmen kívül. A tanulmányban a szakemberek több következtetést is levontak. Többek között, hogy

a közeljövőben bizonyos növények EU-ba történő ellátása megszakadhat a világ más részein tapasztalható fokozott szárazság miatt.

Az éghajlattal szemben leginkább veszélyeztetett import termékekként a kávét, a kakaót, a cukornádat, az olajpálmát és a szóját azonosították.

A kánikula és a levélrozsda gomba is növeli a kockázatot

A jelentés szerint a világ kávéjának egyharmadát szállítják az unió országaiba, ennek fele Brazíliából és Vietnámból származik, amelyek a globális felmelegedés fokozódásával fokozottan ki vannak téve az aszálynak. A tudósok hozzáteszik azt is, hogy bár Kolumbia és Kenya kevésbé sebezhető, a kánikula és a levélrozsdás gomba szintén károsítja a kávé termesztését.

A kávéhoz könnyű hozzászokni, de vajon le is tudnánk szokni róla? Forrás: pexels.com

– mutattak rá a kutatók. – Mivel a szójabab kulcsfontosságú az állatok takarmányozásában, ez rendkívül kiszolgáltatottá teszi az országokat a szójatermelés bármilyen zavarával szemben.

A csokoládégyártás száz százalékban a kakaóimporttól függ, és az elemzés szerint

az aszály kiszolgáltatottsági szintje az előrejelzések alapján Indonéziában és Malajziában, valamint kisebb mértékben Elefántcsontparton és Ghánában nőni fog.

A tanulmány becslése szerint a kakaóbab import 28 százaléka 2050-ben nagy sebezhetőségű helyekről fog származni.