Az antidepresszánsok miatt viselkednek merészebben a rákok

cifrarák, rák
A cifrarákok (Faxonius limosus) is egyre bátrabbak
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint a vízben lévő antidepresszánsok megváltoztathatják a rákfélék viselkedését: merészebbé és rámenősebbé tehetik őket, ami miatt kiszolgáltatottabbak is lettek a ragadozókkal szemben.
Vágólapra másolva!

Könnyebben válnak a ragadozók prédájává

Az emberek által használt vagy helytelenül ártalmatlanított antidepresszánsok alacsony szintje számos természetes vízfolyásban megtalálható. A Floridai Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban ezeknek a gyógyszereknek a rákokra gyakorolt hatását értékelték, amelyek számos vízi táplálékháló alapvető alkotóelemét képezik.

Ezek az ízeltlábúak szinte mindent megesznek,

a növényektől és a rovaroktól kezdve, az elszáradt leveleken át a kishalakig. Sőt, bizonyos esetekben még egymást is zsákmányul ejtik.

A cifrarákok (Faxonius limosus) is egyre bátrabbak Forrás: Joel Sartore

– derül ki az Ecosphere folyóiratban megjelent tanulmányból. – Viszonylag gyorsabban bújtak elő és több időt töltöttek táplálkozással, és olyan viselkedésmódokat vettek fel, amelyek miatt könnyebben a ragadozók prédájává válhatnak.

A tudósok már régóta figyelemmel kísérik a természetes környezetben található gyógyszerek és testápolási termékek hatását.

Ezek a vegyi anyagok a szakemberek szerint gyakran nem tekinthetők ártalmasnak, mert elég alacsony koncentrációban vannak jelen ahhoz, hogy ne pusztítsák el az élővilágot. Ám az ennek kitett állatok esetében megfigyelték az agresszió szintjének növekedését, valamint az udvarlás szokások változását.

Megváltoztathatják az ökoszisztémát

A most publikált tanulmányban a kutatók a rák természetes környezetét teremtették meg a laboratóriumban. Két rákcsoportot helyeztek 14 napig mesterséges folyamokba - az egyik csoportot egy szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlónak (SSRI) nevezett gyógyszercsaládba tartozó antidepresszánsnak tették ki, míg a kontrollcsoportot nem.

Kiszolgáltatottabbá váltak a ragadozóknak Forrás: Joel Sartore

– magyarázta AJ Reisinger, a Floridai Egyetem Talaj- és Víztudományi Tanszékének adjunktusa a The Guardian online portálnak. – Ez arra utal, hogy ez a viselkedés a való világban kiszolgáltatottabbá teheti őket a ragadozókkal szemben, és több erőforrásra is szükségük lehet, ami megváltoztathatja az tápláléklánc dinamikáját.

A kutatók az algák biomasszájában és szerves anyagában bekövetkezett változásokat is mérték. Megállapították, hogy a rákok új szokásai megnövelték az algák mennyiségét a patakokban. A tudósok szerint eszerint

az ízeltlábúak megváltoztatják azt a helyet, ahol és ahány különböző mikrobiális komponens található az ökoszisztémában.

Ezenkívül a szakemberek értékelték a teljes ökoszisztéma fotoszintézisének és energiafogyasztásának mértékét; eredményeik alapján az antidepresszánsok jelenléte semmilyen nyilvánvaló módon nem nyilvánul meg ezekben a mutatókban. Ebből arra következtettek, hogy időbe telik, amíg a rákok viselkedése megváltozik, majd hatással lesz az ökoszisztémára.