Nem dinoszaurusz volt a borostyánban, egészen más rejtőzött benne

Az Oculudentavis naga egy művészi illusztráción
Vágólapra másolva!
Egy új lelet kategorizálása nyomán sikerült megállapítani, hogy nem egy apró dinoszaurusz-madár, hanem egy gyík az a 2020-ban felfedezett őshüllő, amelyet borostyánba zárva találtak.
Vágólapra másolva!

A 99 millió éves fosszília egy bizarr gyíkfajhoz tartozik, mely az Oculudentavis naga nevet kapta. Mianmarban fedezte fel Adolf Peretti svájci drágakőkutató. Az új fajt a Current Biology című tudományos lapban írták le.

Az ősgyíknak kiemelkedően jó látása volt, amely lehetővé tette számára a vadászatot akkor is, amikor más állatok számára már túl sötét volt - közölte a meggeni Peretti Múzeum Alapítvány.

Az Oculudentavis nevet nagy szemeivel és különös fogazatával érdemelte ki, a naga toldalék a Burma északi részén élő, borostyánnal kereskedő naga népcsoportra utal. A paleontológusok 2020-ban találtak egy hasonló, szintén borostyánba zárt egyedet, amelyet akkor a világ legkisebb dinoszaurusz-madaraként azonosítottak. Az Oculudentavis khaungraae nevet kapott fajra vonatkozó szakmai publikációt már vissza is vonták.

Az Oculudentavis naga egy művészi illusztráción Forrás: STEPHANIE ABRAMOWICZ/PERETTI MUSEUM FOUNDATION/CURRENT BIOLOGY

A mostani, jobb állapotban lévő fosszília megoldotta az ősi rejtélyt és sikerült kideríteni, hogy az Oculudentavis valójában egy gyíknemzetség. Így most már a nemzetségre vonatkozó név is félrevezető, hiszen ez szó szerint azt jelenti: szem-fog-madár.

(MTI/sda)