Dalkorrepetálás is segíthet megmenteni a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevőt egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint.

Kevesebb, mint négyszáz madár élhet már csak

Ha a fiatal kockás mézevőknek a fajra jellemző dalok felvételeit játsszák le, mielőtt szárnyra bocsátanák őket, azzal jelentősen megnőnek az életben maradási esélyeik a vadonban - írták ausztrál biológusok.

A ragadozók és az élőhely zsugorodása miatt a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

Az elmúlt években vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak.

Kockás mézevő (Anthochaera phyriga)Forrás: Wkimedia Commons /Jss 367

A kutatás, melyet a Taronga Vadvédelmi Társaság vezetett, a Taronga Állatkert kockás mézevőket tenyésztő programjának egy évtizedes adatain alapult. Azt keresték, mi a legjobb módszer, amivel biztosítható a faj fennmaradása a vadonban.

Visszaengedik a madarakat a vadonba

2008 óta állatkertekben - többségében Sydneyben - és vadasparkokban csaknem 300 madár született, amelyeket visszaengedtek a vadonba. A kutatók elemezték többek között a korukat, súlyukat és életkörülményeiket az állatkertekben.

A dalkorrepetálás mellett megállapították azt is, hogy segíti a hosszú távú túlélésüket, ha madárházakban, más fajokkal együtt nevelődnek, mert a többi fajjal való interakciók ott olyanok, mint a szabadban.

A kockás mézevő kihalás szélén álló, súlyosan veszélyeztetett madárfajForrás: Birdlife Australia

Az is kiderült, hogy nőnek a madarak túlélési esélyei, ha szüleik egy évben csak egy fészekaljat hoznak világra. Az ausztrál és brit szak emberek kutatásának eredményei, amelyek a Frontiers in Conservation Science tudományos lap friss számában jelentek meg, más fajok fennmaradása szempontjából is fontosak lehetnek.

(Forrás: MTI/Hszinhua)