Ezek a menopauza tünetei és így kezelje őket

policisztás ovárium-szindróma, PCOS
A PCOS elsősorban a petefészek betegsége, azonban több szervet is érinthet. A PCOS minden tízedik nőt érint és vezető meddőségi okok között tartják számon. Egy komplett anyagcserezavarról beszélünk, aminek a kezelése az endokrinológus szakember feladata.
Vágólapra másolva!
A menopauza, azaz a klimax előbb-utóbb minden nőt utolér. Sajnos a legtöbb embernél az ilyenkor fellépő tünetek jelentősen befolyásolják a mindennapokat, így érdemes különböző dolgokat bevetni ellenük, hogy elviselhetőek legyenek. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, mely panaszokat mik okozzák, és hogy miként lehet azokat enyhíteni.
Vágólapra másolva!

Hőhullámok

A legtöbb nő a klimax idején hőhullámokról számol be. Van, hogy ezt hideg érzés követ, amikor a test erei kitágulnak, hogy gyorsan leadják a hőt. A hőhullámok általában 1-5 percig tartanak, és mind perimenopauzában, mind premenopauzában jelentkezhetnek. A panaszhoz egyéb tünetek is társulhatnak, pl. heves szívdobogás, alvászavarok, álmatlanság, ingerlékenység. Hátterében az ösztrogénszint folyamatos csökkenése áll, ezért a hormonterápia, mellyel pótolni lehet a hiányzó mennyiséget, sokak szerint a leghatékonyabb kezelés a hőhullámok ellen. Az FDA továbbá jóváhagyta a paroxetin alkalmazását is, mely valójában egyfajta antidepresszáns, de nagy segítséget nyújthat a mérsékelt és az erős hőhullámok kezelésében is (természetesen mellette javít a klimax okozta hangulatingadozásokon is).

Depresszió, szorongás

A depresszió sokaknál a perimenopauzával veszi kezdetét. Az illető úgy érezheti magát, mintha folytonos PMS állna fenn.
A nők ilyenkor ingerlékenynek és szélsőségesnek érzik magukat, ráadásul szívpanaszaik is lehetnek. A depresszió általában rossz hangulattal, a motiváció hiányával, a szokásosnál több vagy kevesebb alvással és evéssel jár.
Oka itt is a csökkenő ösztrogén, így kezelése ennek pótlásán, illetve, ha szükséges, antidepresszánsok, kedélyjavítók adásán alapul. Emellett érdemes olyan tevékenységeket keresni, melyek segítenek a hangulat kezelésében: pl.jóga, meditáció, egyéb relaxációs technikák. A probléma legtöbbször azokat sújtja, akik fogamzóképes korukban erősebben tapasztalták a PMS tüneteit.

A klimax számtalan kellemetlen panasszal jár- többek között hőhullámok, fokozott izzadás, álmatlanság, hangulatingadozások és a szexuális vágy csökkenése keseríti meg a mindennapokat. Enyhébb panaszok esetén remek szolgálatot tehetnek a tünetek mérséklésében bizonyos gyógynövények (pl. cickafark), ám legtöbbször sajnos a természetben található elixírek kevésnek bizonyulnak. Ekkor a hormonterápia gyors és látványos javulást hozhat, ám máig sokan abban a tévhitben élnek, hogy a kezelés hatására megnő számos súlyos betegségek kialakulásának esélye. Forrás: https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/

Hüvelyszárazság

Az ösztrogén segít a hüvely falának rugalmasságának megtartásában, a megfelelő vérellátás megőrzésében, valamint a hüvely falának nedvesen tartásában. Ahogy klimaxban csökken a szintje, úgy válik egyre jellemzőbb problémává a hüvelyszárazság. Az orális hormonterápián túl nagy segítséget jelentenek az ösztrogén tartalmú hüvely krémek/kúpok, valamint a síkosságot adó készítmények- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Hajhullás

A hajhullás szintén gyakori probléma menopauza időszakában. A hajkorona nem csak megritkul, de a szálak vékonyabbá, sérülékenyebbé is válnak. A csökkenő ösztrogén/progeszteronszint, valamint a túlsúlyba került tesztoszteron a felelős ezért. Hormonterápiával mérsékelni lehet a panaszt, valamint érdemes idejében olyan készítményeket alkalmazni, mellyel fokozható a fejből vérkeringése, a hajszálak erősödése. Továbbá léteznek már olyan vitamin komplexek, melyekkel plusz tápanyaghoz juttathatjuk a hajunkat, melynek hatására azok erősebbé, dúsabbá és fényesebbé válnak.

(Forrás: Nőgyógyászati Központ
www.nogyogyaszatikozpont.hu)