A mai Brit-szigetek földjét taposó utolsó dinoszauruszok 110 millió éves lábnyomait fedezték fel a doveri fehér sziklák közelében - írta a The Telegraph online kiadása.

Ezek lehettek Anglia utolsó dinoszauruszai

A nyomok a kenti Folkstone tengerparti szegélyén kerültek elő, amikor egy vihar után új kövületek kerültek napvilágra. A nyomokat vélhetően ankylosarusok, robosztus, páncélos, élő tank külsejű hüllők, theropodák, háromujjú húsevők, valamint ornithopodák, vagyis növényevő, madárcsípőjű dinoszauruszok hagyták maguk után.

"Először találtunk a folkstone-i formáció nevű kőzetben dinoszaurusz-lábnyomot, ami azért is rendkívüli, mert ezek lehettek az utolsók az ország területén, mielőtt kihaltak volna" - mondta David Martill, a Porthsmouthi Egyetem paleobiolgósua.

Az egykori doveri partvidék rekonstrukciója, a fosszilis lábnyomokat hátrahagyott dinoszauruszokkalForrás: Banbury Cake, UK

A maradványokat Philip Hadland, hastingsi Múzeum és Művészeti Galéria kurátora fedezte fel. "Még 2011-ben vettem észre szokatlan nyomatokat. Úgy tűnt, ismétlődnek és csak arra tudtam gondolni, hatalmas lábnyomok lehetnek. Annak alapján, amit a geológusok vélnek az itteni sziklákról, valószínűtlennek látszott, de mikor további lábnyomokat kerestem, az apály segítségével még jobbakat találtam" - magyarázta Hadland.

Nyolcvan centiméter széles a legnagyobb lábnyom

A tudományos világot a Portsmouthi Egyetem szakembereivel végzett kutatások győzték meg, bebizonyosodott, valóban dinólábnyomok kerültek elő. Többségük elszigetelt lábnyom, van azonban olyan hely, ahol hat összefüggő, útvonalat mutató nyom látható.

A nyomvonal lábnyomai akkorák, mint egy elefánté,

és valószínűleg egy ornithopodichnus hagyta őket maga után. Ugyanebből az időszakból Kínában került elő hasonló.

Egy háromujjú, két lábon járó theropoda lábnyoma DovernélForrás: Banbury Cake, UK

A legnagyobb lábnyom 80 centméter széles és 65 centiméter hosszú, egy iguanodonszerű ősgyíké lehetett, mely szintén növényevő volt, akár 10 méteresre is megnőtt, két vagy négy lábon járt. A tanulmány a Proceedings Of The Geologists' Association szaklap friss számában jelent meg, a lábnyomok közül néhány jelenleg a Folkestone Múzeumban látható.

(Forrás: MTI)